Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PRIMA Julsnaps 2014 inspireras av ursprungsrecept från 1994 – Årets julsnaps har fyllig smak från cognac, dadlar och citrus

PRIMA Julsnaps lanseras för 21:a gången och har blivit en tradition på de flesta julbord. Årets smak är inspirerad av den första julsnapsen som lanserades 1994 och var Rånäs Brännvin. Kryddmästare Jonas Odland har skapat en aromatisk julsnaps med inslag av cognac, dadlar och frisk citrus som tillsammans förhöjer smakerna på julbordets rätter.

PRIMA Julsnaps har en självklar plats på julbordet och har sedan 20 år lanserats med en ny smak varje år, skapad av kryddmästare Jonas Odland. PRIMA Julsnaps 2014 lanseras i oktober och inspirationen till årets smak har Jonas Odland funnit genom att gå tillbaka till den första julsnapsen som lanserades 1994. Resultatet är en aromatisk julsnaps med ett komplext smakregister. PRIMA Julsnaps 2014 har en klassisk akvavitkryddning med kummin, anis och fänkål i grunden, kompletterad med fyllighet från dadlar och cognac samt en friskhet från citronzest.

– När jag skapade årets julsnaps gick jag igenom våra tidigare julsnapsar, en spännande smakresa genom olika årtionden. Jag blev särskilt inspirerad av den första julsnapsen vi tog fram 1994. Precis som vår första julsnaps har PRIMA Julsnaps 2014 fylliga inslag av cognac och friska toner av citrus. När jag skapade årets julsnaps rundade jag dessutom av med sötma från dadlar, en modern och ovanlig ingrediens i snapssammanhang, berättar kryddmästare Jonas Odland.


Ett allt större intresse för naturliga råvaror och hantverk

PRIMA Julsnaps är hantverksmässigt skapad och består av äkta råvaror av högsta kvalitet. Kryddmästare Jonas Odland har noterat en allt växande trend där fler är nyfikna på drycker som är framställda av naturliga råvaror.

– Precis som att vi blir allt mer intresserade av hur och var vår mat tillverkas, så kan jag se att vi blir alltmer intresserade av hantverksmässigt tillverkade drycker. Akvavitkryddningen till PRIMA Julsnaps lagras exempelvis på ekfat under sex månaders tid för att få sin runda smak och jag letar efter kryddor från världens alla hörn för att skapa en spännande kryddning till julsnapsen, säger kryddmästare Jonas Odland.

PRIMA Julsnaps 2014 är en smakförhöjare till julbordets rätter och spännande smakupplevelser uppstår när julsnapsen kombineras med olika sorters mat. Den klassiska akvavitbasen förhöjer smakerna i sill och lagrad ost och den friska citronzesten kombineras med fördel till rätter från sjö och hav. Inslagen av cognac och dadlar lyfter smakerna i det varma på julbordet och sötsaker som choklad och kola.

PRIMA Julsnaps 2014 produceras i en begränsad upplaga och finns till försäljning från och med 1
oktober i Systembolagets beställningssortiment. En flaska om 500 ml kostar 209 kr och artikelnumret är 86308-02.


Munsbitar till julbordet skapade av Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren, krögare och ägare av Matsalen, Matbordet och Matbaren på Grand Hôtel Stockholm samt rågbrödsbageriet Green Rabbit, har komponerat tre munsbitar i olika smaker, framtagna för att passa särskilt bra till PRIMA Julsnaps 2014. Årets julsnaps förhöjer smakerna i munsbitarna Kokt ägg i sherry med gräslöksmajonnäs, raspat citronskal, rostad lök, Fänkålsstekt revbenskött med rött äpple, ingefära, blekselleri och Böcklingsallad med potatis, grönt äpple, crème fraiche, pepparrot, kryddkrasse.

 

Kokt ägg i sherry med gräslöksmajonnäs, raspat citronskal och rostad lök

Recept för 10 portioner

Ingredienser

15 st ekologiska lantägg, hårdkokta, skalade och fortfarande varma


Lag att marinera äggen i

½ gul lök, fint hackad

5 dl vatten

1 dl japansk ljus soja

1 dl sherry, torr

0,5 dl Worcestershiresås

1 st lagerblad

6 st svartpepparkorn


Gräslöksmajonnäs

250 gr äkta majonnäs

50 gr gräslök, fint skuren

Nymald svartpeppar från kvarn


Övriga ingredienser

2 st citroner, sköljda i vatten

100 gr rostad lök

4 msk gräslök, fint skuren

Svartpeppar från kvarn och flingsalt


Metod

Ägg och lag

Lägg de nykokta och skalade äggen i en stor glasburk. Lägg samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och ge lagen ett ordentligt uppkok, låt svalna. Häll lagen över äggen så att den täcker och ställ i kylskåp i 12 timmar. Häll av lagen och skär äggen i klyftor.


Gräslöksmajonnäs

Mixa majonnäsen med gräslök till en ljusgrön nyans, passera majonnäsen genom en finmaskig sil och krydda med svartpeppar.


Serveringstips

Bottna tallrikar med en rejäl sked gräslöksmajonnäs, stryk ut majonnäsen till en vacker rundel och täck majonnäsen med äggklyftor av 1,5 ägg. Raspa gult citronskal över, strö över gräslök och rostad lök. Avsluta med nymalen svartpeppar och flingsalt.

Alternativt serveringssätt är att servera rätten på ett fat. De kokta äggen fungerar även väl som julbords- eller bufférätt. Bjud gärna ett gott rågbröd, smör och en hårt lagrad svensk ost till.


 

Fänkålsstekt revbenskött med rött äpple, ingefära och blekselleri

Recept för 10 portioner

Ingredienser

Revbensköttet

2,5 kg revben av gris, tjocka

0,5 dl krossade fänkålsfrön

1 msk vitpeppar, grovt stött i mortel

2 msk salt


Äppelsallad

3 st röda äpplen, stora, sköljda och kylskåpskalla, grovt rivna med skal

50 gr syltad ingefära (japansk gari), fint strimlad

25 gr blekselleristjälk, sköljd och fint strimlad

3 msk majsolja

2 msk risvinäger

2 msk bladpersilja, fint strimlad

Salt och svartpeppar från kvarn


Metod

Revbensköttet

Gnid in köttet med kryddorna och saltet, lägg i en ugnssäker form med höga kanter och täck köttet till 2/3 med vatten. Ugnsstek i 160 C ugn i 1,5-2 timmar. Vänd revbenen var 30 minut så att den brynta ytan vänds nedåt i formen och ugnstek tills köttet faller sönder vid tryck på det med gaffel eller sked. Tag ut formen ur ugnen, låt revbenen svalna något och plocka bort ben och brosk. Skär resterande kött i grova bitar. Värmehåll.


Äppelsallad

Gör äppelsalladen precis innan den ska ätas så att den upplevs som fräsch och nygjord smakmässigt och att äpplet inte mörknar. Blanda äpple, ingefära, selleri och persilja med olja och vinäger, krydda med salt och peppar.


Serveringstips

Servera ljummet revbenskött i små varma portionsskålar med lite sval äppelsallad vid sidan om. Alternativt går det att lägga upp köttet på ett fat och äppelsalladen i en skål vid sidan om vilket då fungerar väl som julbords- eller bufférätt. Bjud gärna ett gott rågbröd, smör och en hårt lagrad svensk ost till.


Böcklingsallad med potatis, grönt äpple, crème fraiche, pepparrot och kryddkrasse

Recept för 10 portioner

Ingredienser

250 gr rensad böcklingfilé, fri från skinn och ben

500 gr potatis, kokt, skalad, kall och tärnad i mindre bitar

100 gr purjolök, fint skuren och hastigt förvälld i kokande vatten

200 gr crème fraiche

100 gr grönt syrligt äpple med skal, fruktköttet fint strimlat

2-3 msk senap, söt och stark

Pepparrot, fint riven efter tycke och smak

2 askar kryddkrasse

Lite god olivolja, salt och nymald svartpeppar


Metod

Blanda potatis, böckling, äpple, purjolök, crème fraiche och senap i en bunke, smaka av med salt, svartpeppar och pepparrot. Täck med lock eller plastfilm och låt stå minst två timmar i kylen innan servering så att salladen får sätta sig både konsistensmässigt och utvecklas smakmässigt.


Serveringstips

Klicka ut röran över tallrikar, klipp rikligt med kryddkrasse över och ringla till sist över lite olivolja. Alternativt serveringssätt är att servera rätten på ett fat. Böcklingsalladen fungerar även väl som julbords- eller bufférätt. Bjud gärna ett gott rågbröd, smör och en hårt lagrad svensk ost till.

 

För mer information om PRIMA, vänligen kontakta:

Tove Wredler Wennström, Communications Manager, Altia Sweden, tel: 0702-89 08 42, e-post: tove.wredler@altiacorporation.com

Jonas Odland, Kryddmästare, Altia Sweden, e-post: jonas.odland@altiacorporation.com

My Morinder, Jung, tel: 0704-98 14 62, e-post: my.morinder@jungrelations.com

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden