Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sveriges populäraste akvavit O.P. Anderson får tillskott i O.P. Anderson Extra

O.P. Anderson Extra - en perfekt smakmatch till lagrade ostar.

 

Den första oktober lanseras O.P. Extra och blir då ett tillskott och komplement till Sveriges mest sålda och exporterade akvavit O.P. Anderson. Receptet till O.P. Anderson Extra kom till redan 1980 då den presenterades vid ett 100-års jubileum för Nordenskiölds resa och upptäckt av Nordostpassagen 1880. O.P. Anderson Extra är lagrad och smaksatt med såväl whisky som sherry och är en mycket bra smakmatch till ost.

O.P. Anderson Extra har samma bas av kryddning som O.P. Anderson – en fyllig smak av kummin med inslag av anis och fänkål och precis som i originalet används endast äkta kryddor i tillverkningen. Till skillnad från O.P. Anderson innehåller O.P. Extra Oloroso-sherry och maltwhisky. Akvaviten lagras dessutom på fat i två månader enligt Solera-metoden vilket gör att alla flaskor håller jämn kvalitet
och innehåller delar av den akvavit som är längst lagrad.

– O.P. Anderson Extra har en rundare och fylligare smak än originalet med en tydlig karaktär av whisky och sherry. Smaken är knäckig med inslag av torkad frukt och har en avslutning med tydlig fatkaraktär och en liten rökighet. Jag provar alltid alla nya snapsar med olika typer av mat och fann att O.P. Anderson Extra smakar bra till rökta rätter och revbensspjäll som har en karamelliserad yta. Men jag upptäckte även att den passade särskilt utmärkt till ost, vilket var lite oväntat. Allra bäst smakmatch tycker jag att man får till lagrad hårdost såsom Västerbotten, cheddar och kryddost, men pröva gärna till andra sorter, säger kryddmästare Jonas Odland.

Vill man bjuda eller testa nya smakkombinationer så bjuder man alltså på O.P. Anderson Extra till
osttallriken på helgen eller när osten dukas upp på julbordet.

– Jag tror att många av oss söker efter spännande smakupplevelser och historier kring vår mat. O.P. Anderson Extra har både en intressant historia och går att avnjuta i nya kombinationer. När vi upptäckte att den passade så bra med ost fann vi dessutom att man kan använda den för att ta till vara på ost som blir över från en fredagskväll eller julbordet genom att använda sig av det gamla beprövade men bortglömda receptet krukost, fortsätter Jonas Odland.


Gör din egen krukost på överbliven ost efter eget huvud eller Urban Delis recept

Spara snapsen och osten som blir över från exempelvis julbordet och gör en krukost. Den passar utmärkt att servera till exempel vid nyår. Krukost håller längre i kylen och du får en ny och intressant ost att bjuda på. Precis som med surdeg så håller sig osten längre om du sköter om den och matar den med O.P. Anderson Extra då och då. Testa dig gärna fram till ditt bästa recept men några bra mått att hålla sig efter kan vara ca 300g ost, 4 cl O.P. Anderson Extra, 2 msk olja, 30 g smör, egna
kryddor efter behag.

O.P. Anderson Extra finns till försäljning från och med den 1 oktober i Systembolagets beställningssortiment. En flaska om 500 ml kostar 249 kr och artikelnumret är 86230.

 

Ny ost

 – Urban Deli gör krukost på tub med O.P. Anderson Extra 

I samband med lanseringen av O.P. Anderson Extra har stockholmsbaserade restaurangen, matbutiken och saluhallen Urban Deli tagit fram en krukost på tub. Osten är ett möte mellan Sveriges populäraste akvavit som lanseras i ny lagrad upplaga under namnet O.P. Anderson Extra och den populära restaurangen Urban Deli.

Fredrik Elin, kökschef på Urban Deli har tagit fram osten som även går att köpa i Urban Delis butik i Sickla och på Nytorget för 45 kr.

Testa gärna att göra osten själv eller kom förbi och smaka den på Urban Deli. 

300 g Grevéost, vällagrad
2 msk O.P. Extra
3 msk Kallpressad rapsolja 
1/2 msk Honung
2 tsk Korn, rostade i panna och malda 
1 tsk Fänkålspollen (kan ersättas med malen fänkål)

Blanda alla ingredienser i en bunke. Förvara osten i kylskåp i en glasburk med luftätt lock. 

 

För mer information vänligen kontakta:

Fredrik Hjert, t.f. Brand Manager Spirits Sweden
Tel: 0703-01 66 94
E-post: fredrik.hjert@altiacorporation.com

Jonas Odland, Kryddmästare
E-post: jonas.odland@altiacorporation.com

My Morinder, Jung Relations
Tel: 0704-98 14 62,
E-post: my.morinder@jungrelations.com

 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden

Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden