Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

VÄLKOMMEN TILL AQUAVITENS DAG - en hyllning till det svenska dryckesarvet

Förra året anordnades för första gången Aquavitens Dag – ett lyckat arrangemang som förenade historia och tradition med innovation och modernitet. Aquavitens Dag arrangerades för att ge möjlighet att hylla och förkovra sig i det kryddade brännvinet samt fånga upp trenden med akvavitbaserade cocktails. Göteborg var staden och deltagarna kom från hela bar- och restaurangvärlden. I år äger arrangemanget rum i Stockholm, utökas till två dagar och öppnar upp för allmänheten!


Aquavitens Dag äger rum helgen den 18 och 19 oktober på Spritmuseum på Djurgården och formen för dagarna är en minimässa med ett flertal moment:

· Provningar av kryddat brännvin och överraskande kombinationer med mat

· Intressanta och inspirerande master classes och föreläsningar

· Cocktailtävlingen O.P. Open med tävlande från Sveriges främsta barer


Kryddat brännvin är som säkert många vet ett riktigt hantverk. I Sverige utgörs kategorin till stor del av O.P. Anderson och klassikerna i PRIMAs sortiment, vars samtliga produkter är gjorda på 100 % äkta kryddor och råvaror. Det är ett komplext arbete som ligger bakom produkterna och det vet kryddmästare Jonas Odland allt om. Jonas utvecklar allt det kryddade brännvinet på Altia och kommer att dela med sig av sin kunskap under Aquavitens Dag.


Förra året var ju första upplagan av Aquavitens Dag och det känns otroligt roligt att det var så uppskattat och nu blir ett återkommande event. Akvavit och kryddat brännvin är en kulturskatt som vi bör vara stolta över och som dessutom ligger helt i linje med det ökade intresset för hantverksmässig mat och dryck, säger Jonas Odland, kryddmästare på Altia.


Aquavitens Dag erbjuder inte bara intressanta master classes och föreläsningar utan även provningar. Provningarna ger möjlighet att prova mängder av olika kryddningar, limiterade utgåvor samt upptäcka fantastiska smakkombinationer mellan mat och kryddat brännvin.


Intresset för mat och dryck har aldrig varit större och det råder en jakt på smakupplevelser. Kryddat brännvin är verkligen en fantastisk smakförhöjare och om man matchar det med rätt mat så blir den totala smakupplevelsen större. Undvik att lägga det kryddade brännvinet i frysen, utan servera lätt svalt eller rumstempererat, så att alla härliga kryddor verkligen kommer fram, säger Jonas Odland. 

På söndagen bjuds branschen in för att hänge sig åt kryddat brännvin, lära av varandra och inspireras, för att tillsammans utveckla dryckeskategorin. Dagen bjuder på spännande provningar och intressanta master classes för att sedan avslutas med cocktailtävlingen O.P. Open. I O.P. Open tävlar bartenders från Sveriges bästa krogar i att göra den bästa akvavitbaserade cocktailen.


O.P. Open lockade många duktiga bartenders förra året och det var så otroligt roligt att se det engagemang som fanns! Tävlingsbidragen var innovativa och överraskade alla sinnen. Intresset för akvavitbaserade cocktails har fortsatt att öka och vi tror på ännu fler tävlande i år. Det ska bli riktigt spännande att se vilka skapelser årets tävlande levererar, säger Erik Möller, Sales Promotion Manager på Altia Sweden och en av personerna bakom Aquavitens Dag. 


Årets jury i O.P. Open består av den musicerande mat- och dryckesentusiasten Plura Jonsson, kryddmästare Jonas Odland och Joel Katzenstein från Purfict, som bland annat arrangerar Bartenders’ Choice Awards (B.C.A.).  


Lördag den 18 oktober, öppet kl. 11 – 17.

Pris: 100 kr (exkl. provningsbiljetter som säljs på plats).

Biljetter kan köpas i entrén eller på www.spritmuseum.se  


Söndag den 19 oktober, öppet kl. 11 – 20.

Bakom Aquavitens Dag står Sveriges ledande leverantörer av kryddat brännvin; Altia Sweden, Berntson Brands, Arcus och Symposion.

 

För mer information vänligen kontakta:
Erik Möller, Sales Promotion Manager, Altia Sweden, tel: 070-978 01 10, e-post: erik.moller@altiacorporation.com 
Sanna Sundin, Marketing Coordinator, Altia Sweden, tel: 070-556 89 88, e-post: sanna.sundin@altiacorporation.com   

 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

O.P. Anderson Whisky Cask – en utmanare till maltwhisky i begränsad upplaga

Den 1:a oktober lanseras O.P. Anderson Whisky Cask – femte uppföljaren till de tidigare limiterade utgåvorna av O.P. Anderson. Produkten har lagrats i upp till 14 år på skotska whiskyfat och är tappad från de fat som kryddmästare Jonas Odland har lagrat sedan millennieskiftet. En komplex akvavit med tydlig lagringskaraktär, inslag av maltwhisky, torkad frukt och vanilj samt en angenäm rökighet.

PRIMA Julsnaps 2014 inspireras av ursprungsrecept från 1994 – Årets julsnaps har fyllig smak från cognac, dadlar och citrus

PRIMA Julsnaps lanseras för 21:a gången och har blivit en tradition på de flesta julbord. Årets smak är inspirerad av den första julsnapsen som lanserades 1994 och var Rånäs Brännvin. Kryddmästare Jonas Odland har skapat en aromatisk julsnaps med inslag av cognac, dadlar och frisk citrus som tillsammans förhöjer smakerna på julbordets rätter.

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden

Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden