Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världslansering av helt ny ölstil – Efter IPA, EPA och APA kommer OPA

O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland har strålat samman med bryggmästaren Fredrik Tunedal på PangPang Brewery. Resultatet är sommarens kyligaste samarbete i form av ölet OPA.

Vi ville skapa en kall bordskamrat till Sveriges populäraste snaps – O.P. Anderson. Idén har funnits hos mig länge då jag vet att väldigt många gärna dricker öl och snaps till sommarmaten. Därför har vi tagit fram en öl som matchar många olika kryddningar och klassisk sommarmat. Öl och snaps är ju väldigt goda smakkamrater och att ölet är alkoholsvagare bidrar till att man inte tappar smaklökarna, säger Jonas Odland, kryddmästare på Altia.

OPA är en handgjord Session IPA som börjar att säljas på Systembolaget och utvalda krogar den 1 juli. OPA har en lätt maltkropp, vilket lämnar plats åt citrustonerna från den amerikanska humlen, och har en återhållen fruktighet från jästen. Ölet är ofiltrerat, opastöriserat, handbuteljerat och är bryggt med PaleAlemalt, Münchnermalt och två sorters Karamellmalt. Humlen är Simcoe och Citra, båda från USA.

Jag har länge varit intresserad av grunderna i sprittillverkning och det hantverk som kryddmästaren gör för de klassiska svenska snapsarna. Det har därför varit en kul utmaning att hitta ett öl som kompletterar de komplexa kryddorna i O.P. Anderson och samtidigt funkar till typisk sommarmat, berättar Fredrik Tunedal, grundare av PangPang Brewery.

PangPang Brewery grundades 2011 och ligger i ett före detta bageri i Hökarängen utanför Stockholm. Filosofin för bryggeriet är att alltid gå den långa vägen och inte välja det som är mest praktiskt, enklast eller billigast. Detta innebär att all öl producerad av PangPang, och så även OPA:n, är ofiltrerad, opastöriserad och innehåller levande jästceller. Dessutom buteljeras och etiketteras all öl för hand.

En kall OPA avnjuts bäst tillsammans med en kylskåpstempererad O.P. Anderson och grillmat eller klassisk svensk sommarmat såsom fisk, skaldjur, västerbottenpaj och färskpotatis.

En 33 cl OPA kostar 39 kr. Artikelnummer på Systembolaget är 30550-03.


För mer information, vänligen kontakta:
Anna Möller, Altia Sweden tel: 070-305 85 40, e-post: anna.moller@altiacorporation.com

Jonas Odland, Altia Sweden tel: 070-544 70 07, e-post: jonas.odland@altiacorporation.com

Fredrik Tunedal, PangPang Brewery tel: 076-016 01 23

My Morinder, Jung, Relations tel: 070-498 14 62, e-post: my.morinder@jungrelations.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden