Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish – Akvavit lagrad på ginfat i världsunikt samarbete.

Den 17 september lanseras den första produkten i ett unikt samarbete mellan O.P. Anderson och Hernö Gin, där de två producenterna lånat varandras lagringsfat för att utforska hur deras respektive produkter utvecklas i dessa.

Produkten, O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish som släpps av O.P. Anderson, är i grunden en klassisk O.P. Anderson Original som utöver den vanliga lagringstiden har lagrats ytterligare två månader på fat av eneträ. Eneträfaten har tidigare innehållit Hernö Juniper Cask Gin.

Samarbetet tog sin form redan 2017 då O.P. Anderson Distillery etablerade sig i Höga Kusten, där även Hernö Gin har sin hemvist. Jonas Odland, Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery och Jon Hillgren, Master Distiller på Hernö Gin hälsade på varandra i på sina respektive destillerier och började genast bolla idéer för samarbete som nu alltså blivit verklighet.

Byter lagringsfat

Samarbetets form består i att de båda destillerierna byter lagringsfat med varandra. Och först på tur var O.P. Anderson att lagra sin akvavit på de speciella eneträfaten från Hernö Gin.

– Vi har ju tidigare gjort långa lagringar på O.P. Anderson, till exempel O.P. Anderson 18 Years Old som nyligen släpptes. Så idén här var ett göra en så kallad cask-finish för att ta tillvara på smaken av Hernö Gin och eneträ-karaktären, berättar Jonas Odland.

– Vi inledde med två fat som vi testade med några veckors mellanrum för att se hur den utvecklade sig och kände efter sextio dagar att den fått lagom mycket karaktär. Jon från Hernö Gin har också varit med hela vägen och provat den, fortsätter Jonas.

Utmärkt för cocktails

O.P Anderson Hernö Juniper Cask Finish har en doft av eneträ och vanilj och ovanpå den klassiska O.P. Anderson-smaken av kummin, anis och fänkål lägger sig en frisk enbärs- och skogston.

– Den har klara gintoner, både av eneträ och av den gin som lagrats på faten tidigare. Gin och akvavit har ett nära släktskap, man kan säga att de är kusiner. De tillverkas på samma sätt, men där gin alltid har smak av enbär så har akvavit den av kummin eller dill. Det innebär också att man kan använda dem på liknande sätt. Även om akvavit mer traditionellt har tagits som snaps till mat och gin mer till cocktails så går det alldeles utmärkt att göra tvärtom! Jag skulle verkligen rekommendera att göra cocktails på den här produkten, det är den perfekt för, avslutar Jonas.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish är ekologisk och kommer i en flaska om 500 ml. Produkten släpps i Systembolagets beställningssortiment den 17 september och kostar 299 kronor.

O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
Artikelnr: 86568-02
Pris: 299 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 40 %

--

Serveringsförslag:

Highcoast Martini
50 ml O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
En skvätt vermouth

Häll upp alla ingredienserna i ett rörglas, rör om och sila sedan ned i ett fint glas.

Highcoast Tonic
50 ml O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish
Tonicvatten
Apelsin- och citronzest

Mät upp O.P. Anderson i ett isfyllt glas. Toppa med ett bra tonicvatten och rör om. Garnera med apelsin- och citronzest.

--

Intervjuer och kontaktinformation:

I samband med lanseringen av O.P. Anderson Hernö Juniper Cask Finish finns det möjlighet till intervjuer med Aquavit Master Blender Jonas Odland. För intervjuförfrågan eller frågor kring produkten kontakta:

Caroline Grundström, Senior Brand Manager Spirits på Altia
caroline.grundstrom@altiacorporation.com
070 738 62 48

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden