Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya O.P. Anderson Björk – i samarbete med Restaurang Nationalmuseum

I samband med återinvigningen av Nationalmuseum lanseras O.P. Anderson Björk. Snapsen har skapats i samarbete mellan O.P. Andersson och Fredrik Eriksson, som står bakom Restaurang Nationalmuseum.

O.P. Anderson har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. O.P. Anderson Aquavit lanserades 1891 och är en av de äldsta kommersiella brännvinssorterna i Sverige. Nu släpps alltså O.P. Anderson Björk, som utvecklats av kryddmästare Jonas Odland från O.P. Anderson i samråd med Bodil Stigsdotter, sommelier och delägare i Restaurang Nationalmuseum samt utnämnd till Sveriges snapssommelier.

I grunden är den nya aquaviten som en traditionell O.P. Anderson, kryddad med kummin, anis och fänkål samt lagrad på ekfat i sex månader. I O.P. Anderson Björk tillkommer, som namnet skvallrar om, en karaktär av björk. Den är smaksatt med extrakt från björkknoppar som plockats på vintern innan de har börjat svälla, samt björksav skördad på vårkanten i Jämtland. O.P. Anderson Björk framställs precis som övriga O.P.-produkter på O.P. Anderson Distillery i Matfors utanför Sundsvall. Alla ingredienser är ekologiska.

– Kombinationen skapar fantastiska smaker och aromer. O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med en björkton som påminner lite om björkris i en bastu, säger Jonas Odland.

– Det kändes oerhört kul och ärofullt när Bodil Stigsdotter och Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus frågade oss om vi ville ta fram en snaps som passade deras koncept i den nya restaurangen. Vårt samarbete sträcker sig långt tillbaka i tiden, så jag vet att vi klickar och att de har djupa kunskaper om kryddat brännvin samt ställer höga krav, vilket kändes som en angenäm utmaning, säger Jonas Odland.

– Kryddat brännvin är en del av vårt kulturarv där O.P. Anderson är en av de stora klassikerna. Därför känns det extra roligt att kunna presentera det senaste tillskottet i O.P.-familjen just på Nationalmuseum, som för mig är ett slags sinnenas hus. Här finns vacker konst, mat och dryck – något för alla sinnen, säger Bodil Stigsdotter.

Det kommer alltid att finnas en rätt på menyn till vilken snapsen rekommenderas. Det finns också en ost från Arla – Kvibille Cheddar National – som är smaksatt med O.P Andersson Björk, även den särskilt framtagen till Restaurang Nationalmuseum.

Restaurangen kommer att servera mat i klassisk Fredrik Eriksson-stil, svenskt i grunden med oväntade smaker och modern stil. Det kommer att bli långluncher ”utan slut” med uppdaterade klassiker i matsalen och ett ambitiöst dryckesprogram i Glasbaren.

O.P. Anderson Björk kommer initialt enbart att finnas på Restaurang Nationalmuseum samt Fredrik Erikssons andra restauranger Långbro Värdshus och Restaurang Asplund. Någon gång under våren kommer den även att finnas tillgänglig på Systembolaget i beställningssortimentet.

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Presskontakt

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact
Elin Nävemark

Elin Nävemark

Presskontakt Marketing Coordinator Wine Sweden +46761188969

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden