Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya möjligheter när svensk akvavit flyttar hem till Sundsvall.

Den 4 maj öppnar O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerar därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning.

Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas bland andra svenska snapsklassiker som Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.


– Allting som har med smaken att göra kommer att ske på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare hos Altia.

Den nya anläggningen kommer att drivas i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic, och är belägen i Matfors. Tanken är att man ska samla alla delar av akvavitframställningen på en och samma plats: Krydd-destillation, kryddextraktion, blandning och lagring av svensk akvavit, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark.

I Sundsvall finns en stark känsla för våra produkter. För den svenska akvaviten blir det som att komma hem: Förr i tiden tappades och blandades samtliga svenska spritprodukter här, inklusive allt vårt kryddade brännvin, berättar Jonas Odland.

Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut finns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak. Dessutom han man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning.


– Hjärtat i produktionen är dock våra tre destilleringspannor, som också varit den stora utmaningen med flytten. Vi har skapat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin & Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder. Utmaningen för mig som kryddmästare har bestått i att få kryddspriten att smaka likadant med den här utrustningen som med vår gamla, berättar Jonas Odland.


Altia är ett marknadsledande vin- och spritföretag som jobbar med högkvalitativa varumärken i Norden och i de baltiska länderna. Altia producerar, marknadsför, säljer, importerar och exporterar alkoholhaltiga drycker.

Unimedic har lång erfarenhet och expertis inom tillverkning, utveckling, distribution, försäljning och marknadsföring av läkemedel och medicintekniska produkter. Företaget grundades 1992 och är baserat i Matfors.Länk till pressbilder: http://bit.ly/2oPsDAy


Ytterligare information:

Åsa Strömberg Eng, Senior Brand Manager, Altia Sweden

M +46 (0)730 631 953

P +46 (0)8 598 110 00
asa.stromberg.eng@altiacorporation.com

Stefan Mårtensson, Operations Manager Spirits, Altia Sweden

M +46 (0)70 677 77 56
stefan.martensson@altiacorporation.com

Anna-Clara Zell, Jung Relations
M +46 (0)73 399 54 99
anna-clara.zell@jungrelations.com  

Staffan Nordensson, COO CDM, Unimedic
M +46 (0)70 6634442
P + 46 (0)60 553209
staffan.nordensson@unimedic.se 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden