Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Efter tre års arbete är den äntligen här – O.P. Anderson Julaquavit

Nu lanseras O.P. Anderson Julaquavit, den första julakvaviten från O.P. Anderson Distillery i Sundsvall som slog upp portarna tidigare i år. Den ekologiska drycken, som har tagit tre år att färdigställa, är optimerad för den svenska julen och det svenska julbordets smaker.

Kryddmästare Jonas Odland har under tre år arbetat med att få fram den ultimata kryddningen för det svenska julbordet och nu får vi alla ta del av resultatet.

O.P. Anderson Julaquavit är baserad på den kryddning som utgör O.P. Andersons DNA – kummin, anis och fänkål – som skapades redan år 1891 när originalet kom till. För att få in den svenska julen i en ännu högre grad tillförs en del O.P. Anderson Original lagrad på cognacsfat samt cognac och sherry som tillför en komplex fyllighet med toner av fat, torkad frukt och godis. Smakpaletten fullbordas av orange citrustoner från destillat av pomeransskal och krydda från kanelextrakt.

– Julen är en väldigt stor högtid för oss svenskar, svensk akvavit och kryddat brännvin. Vår tanke med denna blandning är att den ska vara en optimal akvavit till det svenska julbordets smaker. Originalet är perfekt på att matcha sill och även lagrad ost, men nu när vi får in avrundade toner av fat och torkad frukt passar det även till det småvarma på våra julbord som prinskorv, köttbullar och revbensspjäll. Man kan säga att vi sträcker ut smakerna och gör den mer allround, utan att på något sätt göra den slätstruken då olika delar i kryddningen samspelar med rätternas olika smaker, säger Jonas som fortsätter:

– Detta är en högtid för alla och denna akvavit blir extra inbjudande med sina lagrade toner som rundar av och fyller ut den klassiska kumminkryddningen.

Precis som originalet och alla andra O.P. Anderson-produkter är O.P. Anderson Julaquavit ekologisk. Det spannmål som spriten destilleras på, kryddor, sherry och cognac är alla framtagna utan konstgödning och bekämpningsmedel vilket var en utmaning i arbetet.

– Det hade inte gått att få fram denna produkt tidigare än då det inte fanns någon ekologisk Oloroso sherry, vilken är en mycket viktig del av receptet. Precis som salt och socker i matlagning förhöjer sherryn andra smaker samtidigt som den tillför sin egna karaktär. Nu hittade vi äntligen en leverantör som framställer ekologisk sherry vilket gjorde detta möjligt. Vi hade inte ställt en O.P. Anderson Julaquavit på bordet om den inte var ekologisk, säger Jonas.

Den cognacslagrade delen i O.P. Anderson Julaquavit är lagrad på fat som härstammar från Vin och Sprit-tiden då bland annat Grönstedts Cognac lagrades och blandades i Sverige. När faten var tömda och skulle säljas vidare eller kasseras fick Jonas Odland en idé.

– Det var runt millennieskiftet jag fick en idé att göra lite experiment och långtidslagra O.P. Anderson Original på dessa cognacsfat. Idag har vi drygt 100 fat med O.P. på vårt lager och vissa med så lång lagringstid som 17 år. Till denna blandning har vi använt O.P. Anderson lagrad i minst 4 år.

O.P. Anderson Julaquavit har en alkoholhalt på 40% och finns på Systembolaget från och med 1 november 2017. Artikelnummer är 40071 och priset är 199 kr för 500 ml.

För mer kontakt, vänligen kontakta:

Åsa Strömberg, Senior Brand Manager
asa.Stromberg.Eng@altiacorporation.com
+46 730 631 953

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden