Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kråkbär smaksätter Blossa 16 - En glömd skatt i den norrländska skogen

2016 har BLOSSA rest till Norrland för att finna inspiration till sin populära årgångsglögg. Ett ofta glömt bär har återupptäckts och fått huvudrollen. BLOSSA 16 Kråkbär kännetecknas av klassiska glöggkryddor tillsammans med frisk syra från kråkbäret, rund sötma från björksav och en lätt rökighet.

BLOSSA färdas årligen till nya platser i världen för att smaksätta sin årgångsglögg. Tidigare har koordinaterna ställts in på bland annat England, El Salvador och Japan. BLOSSA 16 är en hemresa till Sverige, närmare bestämt det skafferi som går att finna i Norrlands milsvida skogar.

- Med BLOSSA 16 har jag velat skildra en utflykt i skogen som avslutas vid kvällning runt lägerelden, förklarar Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

Kråkbäret växer vilt och täcker stora arealer i Norrland men finns även i övriga delar av Sverige i sin sydliga variant. Genom historien har kråkbäret ansetts vara läkande, kanske tack vara sina rikliga mängder antocyanider; högsta värden av alla bär tillsammans med blåbär.

- Kråkbäret är ett ibland bortglömt bär men i kråkbäret har vi framförallt funnit en ingrediens som bidrar med friskhet till vår årgångsglögg. Björksirap förädlad ur björksav adderar en rund sötma och rymmer toner av smörkola. Som en påminnelse om lägerelden har glöggen även en lätt rökighet. Tillsammans med klassiska glöggkryddor och noga utvalda viner har vi lyckats skapa en glögg som vi är mycket stolta över, berättar Åsa Orsvärn.

Årets flaska kännetecknas av gröna nyanser; en påminnelse om skuggspelet i ett skogslandskap. I centrum finner vi typografi i guld likt en eld att samlas vid. Runtom dansar hjort, järv och björn. Bakom designen står konstnären Petra Börner och Scandinavian Design Group.

- Smaken är såklart central för BLOSSA men till årgångsglöggen lägger vi också stor vikt vid flaskans design. Blossa har vunnit många designpriser och det speciella i år är att vi har låtit en konstnär tolka glöggen och årets tema. Scandinavian Design Group har arbetat med Petra Börner, vars illustrationer bidrar till att BLOSSA 16 kan avnjutas både innan och efter att den är uppdrucken, säger Åsa Strömberg-Eng, Senior Brand Manager, Blossa.

Signifikativt för Petra Börners arbete är processen. Hon samlar fotografiskt material att använda som förlagor, därefter inleds ett repetitivt skissande. Genom att sedan skära i pappret skapar Börner kollage. Tekniken bidrar till ett djup i den färdiga bilden, samtidigt som lekfulla motiv öppnar upp dörrar till magiska världar.

- För BLOSSA har jag låtit det djupa, mörka och gröna i skogen inspirera mig. Djuren och de väldoftande barr, moss- och ljunglandskapen har fått ta form på flaskan. För egen del kom jag under arbetet att tänka på att jag ofta tar naturen för given. Nu bor jag i storstaden London men naturen finns som en rot inom mig, som en påminnelse om barndomen i Sverige, berättar Petra Börner.

BLOSSA 16 har en alkoholhalt på 15 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober. Artikelnumret är 80000-01. Priset är 109 kronor för 750 ml.


Om Kråkbär

Kråkbäret trivs på mager, kalkfattig och solöppen mark. Det växer vilt i stora delar av Sverige i två former; nordkråkbär och vanliga kråkbär. BLOSSA 16 består av en blandning av de båda. Nordkråkbäret kännetecknas framförallt av att det ger mer bär än vanliga kråkbär eftersom det är båda han- och honblommor på en och samma planta. Kråkbärets smak beskrivs ofta som en blandning mellan blåbär och lingon - milt och beskt, syrligt och lite strävt. Dess läkande krafter har länge funnits beskrivna inom folkmedicin. Bland annat har det hävdats att kråkbär kan lindra gråstarr och influensa. Kråkbär har länge varit populärt som törstsläckare bland vandrare, tack vara sin höga vattenhalt.

Om Petra Börner:

Petra Börner är en svensk konstnär med säte i London, som ofta refererar till naturen i sina verk. Hon arbetar med kollage, keramik, teckning och måleri. En grafisk, varm och färgstark form kännetecknar hennes arbeten. Hon är utbildad vid Central St Martins där hon efter studier i mode undervisat i illustration. Signifikativt för Petra Börners arbete är processen. Hon samlar fotografiskt material som förlagor, därefter inleds ett repetitivt skissande. Genom att sedan skära i pappret skapar Börner kollage. Tekniken bidrar till ett djup i den färdiga bilden, samtidigt som lekfulla motiv gör att nya magiska världar uppstår.


För mer information, kontakta:

Åsa Strömberg Eng, Senior Brand Manager, Altia Sweden
Tel. 0730-63 1953, e-post: asa.stromberg.eng@altiacorporation.com

Anna-Clara Zell, Jung Relations
Tel. 073-399 54 99, anna-clara.zell@jungrelations.com

Pressbilder finns att ladda ner på https://www.dropbox.com/sh/fl1uue68encqmgf/AABJNFjaLRt6VCYWqTfduuMga?dl=0

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

BLOSSA 1895 – En 120 år bortglömd receptskatt väcks till liv

BLOSSA presenterar en spännande nyhet i form av BLOSSA 1895: en glögg baserad på ett kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895. Chief Blender Åsa Orsvärn har tagit sig an ingredienslistan och skapat en djup och fyllig starkvinsglögg.

​Blossa får ny design - och lanserar samtidigt två nya ekologiska produkter

Blossas klassiska glögg skapas fortfarande utifrån vinhuset J.D. Grönstedts hemliga recept från 1895. För att glöggflaskorna ännu tydligare ska spegla glöggens höga kvalitet, uppdaterar Blossa utseendet på all sin glögg. Samtidigt presenteras två nyheter, Blossa Alkoholfri Ekologisk och Blossa Röd Vinglögg Ekologisk.

Blossa Hantverksglögg – en hyllning till nordiskt hantverk

Att tillverka en riktigt bra glögg är ett äkta hantverk. Nu vill Blossa hylla andra hantverksdiscipliner som, likt Blossa, har en förkärlek till bra råvaror och material samt en tro på att saker blir bättre om man låter dem ta tid och gör dem från grunden. Först ut är Blossa Ekologisk Alkoholfri Blåbär & Ingefära 2016 – en hyllning till skogen och nordiskt trähantverk.

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter Blossa 17

Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in på 28°39’24.2’’N 77°13’18.5’’E och destinationen är den myllrande kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi. Här, bland all världens smaker och dofter, har vi hittat inspirationen till årets smaksättning: härligt solmogen mango, kryddig spiskummin och het chili.

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden

Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden