Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

BLOSSA 1895 – En 120 år bortglömd receptskatt väcks till liv

BLOSSA presenterar en spännande nyhet i form av BLOSSA 1895: en glögg baserad på ett kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895. Chief Blender Åsa Orsvärn har tagit sig an ingredienslistan och skapat en djup och fyllig starkvinsglögg.

Johan Daniel Grönstedt (1806-1876) startade J.D. Grönstedts Vinhandel och var en pionjär inomdryck i Sverige. Han grundade det som idag är känt som Grönstedts Cognac och var även den som förädlade den svenska glöggtraditionen och lade grunden till BLOSSA. I år uppmärksammas hans arbete genom BLOSSA 1895 – en portvinsbaserad starkvinsglögg med de traditionella julkryddorna ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

– Det var en utmaning att återskapa ett sådant gammalt recept. Receptboken liknar mer ett kalkylark och eftersom vinerna på den tiden inte smakar som viner gör idag blir det en tolkning av receptet. Glöggen innehåller dock samma viktiga element – kryddningen och starkvinstonerna – så det är små smakskillnader jämfört med originalreceptet, säger Åsa Orsvärn.

En av utmaningarna låg i vinbasen, som innehåller tre olika viner: portvin, tarragonavin och muscatvin. I receptboken står det att lisbonvin ska användas i tillverkningen, men då man slutade att producera lisbonvinet någon gång under 1960-talet har Åsa Orsvärn ersatt det med ett likartat portvin.

BLOSSA 1895 är ett äkta hantverk – kryddspriten har lagrats cirka en månad på ekfat från Cognac, glöggen har sedan mognadslagrats och till skillnad från modern glöggtillverkning har BLOSSA 1895 inte filtrerats, vilket innebär att fällning kan följa med vid tappning av glöggen.

– BLOSSA 1895 är en glögg med genuin historia. Den doftar torkad frukt, kakao, choklad, kaffe och nötter i en oemotståndlig kombination med speciellt utvalda glöggkryddor. Smaken är balanserad med en tydlig djup sötma från portvinet som avslutas med en klar kryddighet från nejlika och kardemumma, fortsätter Åsa Orsvärn.

Liksom innehållet andas även flaskans design 1800-tal. På Spritmuseum har gamla flaskor noggrant studerats och J.D. Grönstedts sigill har återskapats på både etikett och präglad krympa. Flaskorna, som numrerats i en begränsad upplaga om 20 000, säljs precis som på 1800-talet inlindade i silkespapper.

BLOSSA 1895 har en alkoholhalt på 18 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober i en begränsad upplaga om 20 000 flaskor. Priset är 129 kronor för 500 ml.


För mer information, kontakta:

Åsa Strömberg Eng, Senior Brand Manager, Altia Sweden

Tel. 0730-63 1953 , e-post:asa.stromberg.eng@altiacorporation.com


Max Hafelt, Jung Relations

Tel. 0733-80 1337, e-post: max.hafelt@jungrelations.com

Pressbilder finns att ladda ner på http://bit.ly/blossabilder

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

Lavendel ger smak åt årets BLOSSA

Årets glögg från BLOSSA har inspirerats av de violetta dalgångarna i Provence och har smaksatts med soltorkad lavendel. Till årets nyheter hör också BLOSSA Frisk, en lätt vinglögg som är smaksatt med fläder och citrus samt BLOSSA 4,7 % - en röd lätt vinglögg med lägre alkoholhalt jämfört med traditionell vinglögg.

Grönstedts Noël 2015 XO firar tioårsjubileum – Årets julcognac är kryddigt intensiv med inslag av mandel, exotisk frukt och marmelad

Inför julen 2015 lanseras den tionde utgåvan av Grönstedts julcognac. Grönstedts Noël 2015 XO är en rund och söt cognac med noter av marmelad, exotisk frukt och mandel. Likt fjolårets utgåva är årets julcognac skapad av Master Blender David Croizet som har skapat en blend från distrikten Grande och Petite Champagne och Fins Bois.

Kråkbär smaksätter Blossa 16 - En glömd skatt i den norrländska skogen

2016 har BLOSSA rest till Norrland för att finna inspiration till sin populära årgångsglögg. Ett ofta glömt bär har återupptäckts och fått huvudrollen. BLOSSA 16 Kråkbär kännetecknas av klassiska glöggkryddor tillsammans med frisk syra från kråkbäret, rund sötma från björksav och en lätt rökighet.

​Blossa får ny design - och lanserar samtidigt två nya ekologiska produkter

Blossas klassiska glögg skapas fortfarande utifrån vinhuset J.D. Grönstedts hemliga recept från 1895. För att glöggflaskorna ännu tydligare ska spegla glöggens höga kvalitet, uppdaterar Blossa utseendet på all sin glögg. Samtidigt presenteras två nyheter, Blossa Alkoholfri Ekologisk och Blossa Röd Vinglögg Ekologisk.

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden

Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden