Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Grönstedts släpper limiterad cognac med Petter Alexis Askergren

Nya cognacen P.LEX av Grönstedts rymmer upp till 30 år gamla cognacsorter från Fins Bois, Grande och Petite Champagne, handplockade i ett tätt samarbete mellan Grönstedts Master Blender David Croizet och artisten Petter Alexis Askergren. Det är insidan som räknas, men utsidan sticker även den ut. Förpackningen pryds av ett Stockholmsmotiv signerat graffiti-konstnären Puppet, ett motiv som också går att finna tatuerat över Petters hela rygg. Originalet skapade Puppet till Petters första skiva Mitt Sjätte Sinne 1998.

- Grönstedts är Sveriges mest anrika cognacproducent. Tillsammans med dem vill jag slå ett slag för cognac. Först och främst för att det är kul att uppmärksamma något jag tycker om, men också för att det är en dryck som jag tycker hamnat lite i skymundan, berättar Petter.

Petter är idag sommelier, genom sin utbildning på Vinkällan kom han att glänta på dörren till ett nytt spännande smakuniversum att utforska. Petters intresse för dryck har gått från att vara en passion till att bli hans jobb. Petter skriver om dryck för vinmagasinet Livets Goda och under varumärket P.LEX (en förkortning för Petter Alexis Askergren) har Petter givit ut flera olika drycker.

- Grönstedts har tillverkat svensk cognac i över 150 år. Erkänt hög kvalité är vårt signum. I Petter har vi funnit en mycket kunnig sommelier. Han har varit med och utvecklat en fruktig cognac med inslag av kokt äpple, kanel, marmelad, choklad och vanilj, säger Peter Edin, Brand Manager, Grönstedts.

Den blend (blandningen av olika sorters cognac) som karakteriserar Grönstedts P.LEX är noga utvecklad av Petter Alexis Askersgren tillsammans med David Croizet.

- Processen för att ta fram cognacen har varit lång, närmare två år. Ibland trodde jag aldrig att vi skulle nå målet. Det beror helt enkelt på att det är mycket komplext att ta fram en helt egen blend som också lirar med de smakvisioner jag haft. Jag dricker vanligtvis inte så mycket starksprit, därför ville jag skapa en cognac med milda toner, utan det där spritigt riviga. Jag har velat skapa en balanserad cognac som inte sticker iväg. Under framtagandet har jag gått på vad jag personligen uppskattar för karaktärer hos en cognac. Elegant är ett ord som jag tycker beskriver den bra, berättar Petter.

Förutom att Petter varit med om att ta fram själva blenden ville han även att cognacen skulle präglas av honom till det yttre. Förpackningen är därför skapad utifrån den tatuering Petter har över hela sin rygg. Ett kollage över Stockholm framtaget av graffitikonstnären Puppet, fyllt med komponenter från Petters liv som betyder mycket.

Grönstedts P.LEX 2016 finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 5 oktober. Den har artikelnummer 88265-02 och kostar 899 för 500 ml. Upplagen är limiterad till 1000 exemplar.


För ytterligare frågor kontakta Peter Edin, Brand Manager, Grönstedts:
peter.edin@altiacorporation.com, 070 942 34 24


Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden