Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Grönstedts Blå – en gammal favorit är äntligen tillbaka.

Grönstedts Blå punsch kom till i mitten av 1800-talet och mannen bakom drycken är den berömde vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt. År 2006 försvann den från Systembolagets hyllor men den 26 februari kommer den tillbaka i sortimentet närmare 200 år efter sin födsel. Den efterlängtade återkomsten har samma innehåll och utseende som tidigare. Nyligen såldes en gammal flaska på Bukowskis för närmare 7000 kr, ett bevis på att Grönstedts Blå är en ikonprodukt.

Den här punschen är en högkvalitativ klassiker. Den enda spritsort den innehåller är arrak, en arrakssort som än idag tros vara identisk med den kvalitetsarrak som Grönstedt själv använde i sitt recept. Ordet Blå i namnet har en speciell historia. I början tillverkade Johan Daniel flertalet punsch av olika kvalitet och för att skilja dem åt gav han varje flaska varsin färg på etiketten. Den mest exklusiva var den med blå etikett, ”Extra Gammal Svensk Arrakspunsch av Prima Qualité”, idag kallad Grönstedts Blå.

Det här är en betydande del av Grönstedts arv och tillhör vår svenska dryckeskulturhistoria, säger Oskar Johansson, Brand Manager på Altia. Sedan den försvann från Systembolaget har både konsumenter och restauranger hört av sig med frågan om när den kommer tillbaka. Därför är det nu hög tid att erbjuda den till försäljning igen. Vad gäller etiketten har vi arbetat mycket för att komma så nära originalet som möjligt. Det är viktigt att respektera och framhäva historien för denna kronjuvel, fortsätter han.

Punsch har alltid haft en speciell plats i många människors hjärtan och är vanligt förekommande på studentnationer och restauranger med fokus på svensk tradition och nordisk matkultur. En klassisk kombination är att dricka punsch varm till ärtsoppa. Men för Jonas Odland, Kryddmästare på Altia, är Grönstedts Blå det självklara valet för den som vill ha något sött till kaffet. Det bästa är att servera den iskall, just för att den är så söt. Genom att kyla ner den balanseras sötman och den fylliga smaken blir perfekt, säger han.

Det exakta receptet, som fortfarande är detsamma som på Grönstedts tid, är och förblir hemligt. Det viktigaste är dock att det endast är arrak från Indonesien som används, poängterar Jonas. Till skillnad från andra punschsorter används ingen neutral sprit. Det här är punschvärldens svar på maltwhisky, det vill säga lyxigare och smakrikare än de som späds ut med okryddat brännvin, fortsätter han.

Punsch som inte är tillverkad i Sverige får enligt lag inte kallas svensk punsch. Grönstedts Blå både tillverkas och lagras i Matfors utanför Sundsvall och det på gamla fat som tidigare använts för lagring av Grönstedts cognac.

Tidigare i år såldes en över 100 år gammal punsch på Bukowskis. Grönstedts Arraks Punsch 1914 Års Prima Qualitet var en handblåst flaska på ca 1 liter och köparen fick betala omkring 7000 kr. Det stora intresset är ytterligare ett bevis på att Grönstedts Blå är en väldigt omtyckt produkt, avslutar Oskar.

Grönstedts Blå punsch finns i Systembolagets beställningssortiment och går att beställa till alla systembolagsbutiker.

Grönstedts Blå Extra Gammal Arrakspunsch
Artikelnr: 81389
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 26 %
Pris: 259 kr
Smak: Frisk med tydlig arrakskaraktär och balanserad sötma samt härliga inslag av fat.

För mer information, vänligen kontakta:
Oskar Johansson, Brand Manager
oskar.johansson@altiacorporation.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden