Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Grönstedts Le National 2020 – en hyllning till svensk dryckeshistoria

I början av juni är det dags för en populär svensk tradition. Då släpps årets version av Grönstedts Le National. Det är en premiumcognac med lyxigt somriga smaker som i år är en hyllning till Johan Daniel Grönstedt och det framgångsrika spritimperium som han grundade i mitten på 1800-talet.

Vissa traditioner är oförändrade, oavsett vad som händer i världen. En av dessa är att det varje år, i anslutning till Sveriges nationaldag, lanseras en ny Grönstedts Le National. Den populära cognacen kom första gången 2004 och har sedan dess i stort sett varje år haft en ny limiterad utgåva.

Årets Grönstedts Le National är en eloge till den legendariske vinmakaren Johan Daniel Grönstedt och hans bedrift. 1824 lämnade han sin hembygd Leksand och flyttade till huvudstaden och Gamla stan. Det var här han med sitt goda rykte och sina utmärka kunskaper om dryck skapade ett imperium. Först titulerade han sig källarmästare på krogen och vinhandeln Stiernan på Österlånggatan, för att några år senare öppna JD Grönstedts & Co på Stora Nygatan 31. Året var 1846, samma år som han producerade sin första cognac i eget namn.

Den vackra presentboxen som Grönstedts Le National 2020 kommer i speglar det Gamla stan där Johan Daniel Grönstedt bodde och verkade. Utifrån originalfoton har formgivare Arina Pauli skapat skisser av Kornhamnstorg, Stora Nygatan, Österlånggatan, Västerlånggatan, Kungsbron, skulpturen Sankt Göran och draken med mera.

– Johan Daniel Grönstedt är en viktig del av vårt lands dryckes- och kulturhistoria. Det är en bragd värd att hyllas och jag är stolt över att få förvalta hans livsverk och presentera årets Grönstedts Le National till svenska konsumenter. 2020 års utgåva är som tidigare en Fine Champagne där enbart druvor från de två mest exklusiva områden i Cognac får användas i destilleringen, säger Oskar Johansson, Brand Manager på Altia.

Grönstedts cognac tillverkas enligt hantverksmässig fransk tradition. Master Blender David Croizet skapar Le National av omsorgsfullt utvalda destillat från varumärkets paradiskällare belägen i hjärtat av regionen.

Grönstedts Le National 2020 är en Fine Champagne Cognac med tydlig doft av ek och vanilj som möter smak av stenfrukt, karamelliserad sötma, vaniljkola och cashewnöt.

– Den passar galant till en lite lättare cigarr eller en nötig dessert, tillägger Oskar Johannson.

Cognacen släpps i Systembolagets beställningssortiment i en limiterad numrerad upplaga om 1 000 flaskor. Priset är 849 kronor för 500 ml.

För mer information, vänligen kontakta:
Oskar Johansson, Brand Manager
Oskar.Johansson@altiacorporation.com
+46 73 525 33 00

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden