Gå direkt till innehåll
Japansk 8 årig maltwhisky med rök och sötma

Pressmeddelande -

Japansk 8 årig maltwhisky med rök och sötma

Japansk maltwhisky blir alltmer sällsynt utanför Japan. På Systembolagets hyllor står mest blended whisky. Kurayoshi är en ny maltwhisky-serie med vällagrade utgåvor. Yngst är 8-åringen som också har den piggaste smaken.

Kauro Matsui byggde sitt destilleri 2015 i den lilla staden Kurayoshi i Tottori-prefekturen. Namnet betyder ”den gröna staden vid vattnet.” Whiskyfabriken står intill Japanska havet med de väldiga Daisen-bergen i ryggen.

14% av regionen är klassat som naturreservat med frodig grönska, floder och sjöar samt en dramatiskt brant kustlinje. Man kunde nästan ha varit i Skottland om det inte vore för det subtropiska klimatet med temperaturskillnader på 40˚C över året.

Det är här Kauro Matsui lagrar sina whiskyfat. Temperatursvängningarna skapar intensiva smaker med ett överflöd av estrar vilket är den japanska whiskyns kännetecken – massor av fruktiga toner.

Själva maltspriten är inköpt från andra smådestillerier runt om i Japan. Faten har sparats i väntan på att det egna destilleriet ska komma igång. Den gamla whiskyn säljs för att finansiera produktion av ny whisky. Lagret av 8-årig maltwhisky är självklart begränsat och beräknas räcka i 2-3 år.

– Det finns många olika japanska whiskys nuförtiden, säger grundaren Kauro Matsui. Vi skiljer oss från de andra genom att vi kan sätta ut åldern på etiketten. Flaskorna innehåller uteslutande japansk whisky.

Whiskytillverkning är inte reglerad i lag i Japan vilket gör det tillåtet att sälja skotsk bulkwhisky under japansk flagg. Men Kurayoshi-utgåvorna innehåller alltså bara whisky gjord på inhemska smådestillerier. Sekretessavtal förhindrar att källorna avslöjas.

– Det nya destilleriet ligger i Kurayoshi. Vi vill göra namnet känt för att på sikt kunna marknadsföra singelmaltwhisky under destillerinamnet. Maltkornet till den här 8-åringen är rökigt vilket märks på smaken.

Smaken beskrivs som söt och fruktig med viss kryddighet. Mot slutet kommer röktoner påminnande om rökt korv. Eftersmaken är lättsam och behagligt sötrökig. Själv dricker Kauro Matsui den 8-åriga whiskyn i en highball-drink med is och sodavatten samt en skvätt sockerlag.

Kurayoshi 8 år 43% säljs i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer 40546. Pris 859 kr.

På Systembolaget finns också Kurayoshi 12 år och 18 år samt Matsui Mizunara Cask som är den första releasen från det egna destilleriet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Koncernchef är Kenneth Hamnes. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen. 

Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.

Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.

Kontakter

Martina Talmet

Brand Manager (+46) 8 545 534 30

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden