Gå direkt till innehåll
Japans nya destilleri Kurayoshi släpper sin första singelmaltwhisky

Pressmeddelande -

Japans nya destilleri Kurayoshi släpper sin första singelmaltwhisky

Premiär i Sverige för en helt ny japansk whisky! Matsui Mizunara Cask som lagrats japanska ekfat. Utgåvan har bland annat skrivits upp av amerikanska magasinet Whisky Advocate.

Mizunara heter den inhemska japanska ekarten. Ektypen är svår att få tag. Stora skogsbestånd höggs ner under andra världskriget för att tillverka kistor till stupade amerikanska soldater. Eken växer långsamt med täta fibrer. Bland japanska whiskytillverkare är därför Mizunara-ek högvaluta. Eken ger upphov till aloe-liknande rökelse-artade aromer i whiskyn.

– Vi är verkligen stolta över att ha fått hit denna speciella utgåva, säger Martina Talmet från importören Arcus. Alla snackar om Matsui Mizunara Cask efter de fina recensioner den fått. Kurayoshi Distillery har verkligen något spännande på gång med sin nystartade whiskyverksamhet.

Kurayoshi ligger i kuststaden med samma namn i södra Honshu, mellan storstäderna Kyoto och Hiroshima. Det havsnära klimatet är gynnsamt för whiskytillverkning med sina drastiska temperaturskillnader på nästan 40 grader mellan sommar och vinter. Licensen fick man 2015. Produktionen är väldigt småskalig.

Whiskyn görs mestadels på importerat korn men sedan sommaren 2019 odlar man sitt eget korn för att i framtiden kunna släppa en heljapansk maltwhisky. Den här versionen har dubbeldestillerats i väldigt små pannor som bara rymmer 1000 liter. Normalt i Skottland används pannor på upp till 15 000 liter. Dessa mindre pannor åstadkommer en oljigare spritkvalitet som fått mogna på ekfat av Mizunara-typ.

– Japansk ek har täta årsringar och ger ifrån sig fragranta sandelträtoner, säger Kurayoshis grundare Kaoru Matsui. Matchningen med vår oljiga sprit är perfekt. 3-3,5 år skapar en självsäker kraftfull whisky.

Enligt destilleriet doftar whiskyn tropiskt som av godis med lite parfymerade trätoner. Som en gammal lättrökt maltwhisky från Skottland. Smaken av karamelliserade äpplen byts i grapefruktbeska och orientalisk krydda. Vattning rekommenderas vilket öppnar upp smakerna ännu mer och ger mer plats åt den speciella japanska eken. Men Mizunara-tonerna tar inte över utan låter destillatet tala.

Etiketten avbildar den ikoniska vulkanen Fuji (3776 möh) som syns över hela Japan. Målningen är gjort av konstnären Kastsushika Hakusai och heter ”Berget Fuji med röda tranor.” Motivet valdes för att understryka Matsui-whiskyns friskhet och orientaliska karaktär.

Whiskyn är rikligt prisbelönt och har vunnit guld i World Spirits Competition i San Fransisco samt förärats 95 poäng av 100 möjliga av Ultimate Spirits Challenge i New York. Samt hyllats av whiskymagasinet Whisky Advocate. Helt enkelt ett mästerverk gjort med passion av Matsui-teamet i Japan.

The Matsui Mizunara Cask 48% säljs i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer 82705. Pris 999 kr.

På Systembolaget finns också Kurayoshi 8 år, 12 år och 18 år som är maltwhisky gjord av andra japanska destillerier men lagrad av Matsui på Kurayoshi Distillery.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Koncernchef är Kenneth Hamnes. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen. 

Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.

Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.

Kontakter

Martina Talmet

Brand Manager (+46) 8 545 534 30

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden