Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Grönstedts XO Noël 2017 passar både före och efter köttbullarna.

Julen har många traditioner. En av dem är att vi dricker cognac, och de senaste 12 åren har ikoniska Grönstedts presenterat en ny julvariant varje år. Årets julcognac, Grönstedts XO Noël 2017, passar både under, i och efter köttbullerullandet.

Cognac anses vara kungen bland digestiver och har av tradition avnjutits efter maten, till kaffet och ibland ihop med en chokladpralin.

– Vi tycker att cognac förtjänar större utrymme och föreslår att årets julcognac även inmundigas i köket i samband med matlagningen. Vi har till och med tillsatt en skvätt i köttbullarna och i såsen - en mycket lyckad smakupplevelse, säger Sanna Sundin, Brand Manager för Grönstedts, som avslöjar att receptet dessutom innehåller kalvfärs och foie gras.

Cognac är ett vindestillat som fått mogna på fat och druvorna måste komma från trakterna kring floden Charente i Cognac. I Frankrike började man destillera vin redan på 1500-talet och till Sverige kom ”det franska brännvinet” under senare delen av 1700-talet och fanns då framför allt i välbeställda hem.

Grönstedts förenar det franska hantverket och svensk historia. 1846 blandade Johan Daniel Grönstedt sin första flaska cognac i eget namn. Han var en legendarisk vin- och spritmakare och anses vara den svenska cognacens fader. Idag, över 170 år senare, är hans varumärke Sveriges mest sålda cognac. Vad många inte känner till är att Johan Daniel Grönstedt även står bakom en av våra andra traditionella juldrycker, nämligen Blossa glögg.

Cognac passar året om. Såhär års, när det är lite kyligt ute, är det mysigt att ta ett glas och känna hur värmen sprider sig i kroppen, utan att smaken känns vare sig stickig eller tung. Ju längre den lagrats på ekfat, desto rundare och mer aromatisk är den i smaken.

– Kvalitet och tillgänglighet är vårt signum, och årets julcognac är inget undantag. Dessa droppar utgör en XO med 20 år i snitt på nacken – resultatet är en cognac med rund och mjuk karaktär med toner av pralin, inlagd persika, rostad hasselnöt och hyacint, säger Calle Magnusson, produktspecialist på Altia.

Grönstedts XO Noël 2017 börjar säljas den 8 december och som varje år är upplagan begränsad. I år släpps 3600 flaskor. Pris är 399 kronor för 50 centiliter.

Sanna och Calle har tagit fram recept till en smarrig köttbullemiddag som du hittar här!


För mer information, vänligen kontakta:

Sanna Sundin, Brand Manager, Altia
070 556 89 88
sanna.sundin@altiagroup.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden