Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grönstedts National 2014 - ett samarbete mellan anrikt cognacsmärke och morgondagens sommelierer

Lagom till Sveriges Nationaldag lanseras enligt tradition årets favoritcognac – Grönstedts National. I år är Grönstedts National ett resultat av en ny sommeliertävling där sommelierstudenter från några av landets främsta skolor har kämpat för att få chansen att fylla årets flaska med sin vision. Resultatet är en modern och elegant cognac med inslag av aprikos, vanilj och passionsfrukt samt ljuvliga toner av kola och rostat bröd.

Att den exklusiva cognacen Grönstedts National lanseras lagom till Nationaldagen den 6 juni är en
uppskattad tradition. Bakom Grönstedts National 2014 står Master Blender David Croizet som är stationerad i distriktet Cognac i södra Frankrike, där cognacen till årets utgåva kommer ifrån. Områdena Grande och Petite Champagne står för den största delen men det finns även inslag från Borderies och Fins Bois. Årets National har sedan utvecklats i samband med Grönstedts Sommelier Awards, en nystartad sommeliertävling där Sveriges unga sommeliertalanger bjöds in med uppdraget att inspirera till årets National.  

Vinnarna Stéphanie Giertta och Hugo Danneholm från Gustibus
Vinnarna i tävlingen, Stéphanie Giertta och Hugo Danneholm från Sommelierutbildningen Gustibus i Malmö, belönades för sin moderna smakvision som är en komplex cognac med doft av rosor, solvarma aprikoser, dadlar, apelsin, citron och en förnimmelse av acaciahonung. De beskriver själva sin smakvision som en frisk cognac som till skillnad från traditionella cognacsorter inte är så tung i sin karaktär. Stéphanie och Hugos smakvision inspirerade sedan Master Blender David när han färdigställde årets National. Grönstedts National 2014 har en tydlig fruktighet med inslag av aprikos, vanilj och passionsfrukt samt ljuvliga toner av kola och rostat bröd. Eftersmaken är lång och mjuk med eleganta inslag av ek och kryddiga aromer.

– När vi skapade vår smakvision hade vi den svenska sommaren som inspirationskälla och utifrån den skapade vi en modern cognac med blommiga och friska toner. Vi tror att årets National inte enbart faller hängivna cognacsfantaster i smaken utan även kan intressera ovana cognacsdrickare med sin pigga och friska smak, berättar Stéphanie Giertta och Hugo Danneholm.

Grönstedts National är ett givet inslag under sommarens alla högtider och är så pass njutbar att den inte kräver några tillbehör för att komma till sin rätt, samtidigt uppmanar Stéphanie och Hugo fler till att utforska nya användningsområden för cognac:

– Vi vill inspirera till att testa cognac i helt nya sammanhang och inte enbart njuta av den som avec. Testa exempelvis att avnjuta Grönstedts National som en apéritif, eller servera en frisk drink baserad på en liten skvätt cognac och vintagechampagne, fortsätter Stéphanie Giertta och Hugo Danneholm.

Kort om Grönstedts National 2014
- Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846.
- Årets upplaga av Grönstedts National är den 9:e i ordningen.
- Grönstedts National 2014 är från områdena Grande och Petite Champagne med inslag från Borderies och Fins Bois.
- Grönstedts National 2014 har lagrats på ekfat från Limousine mellan 15 till 30 år.

Grönstedts National 2014 lanseras 2 juni i en upplaga på 1500 numrerade buteljer i Systembolaget Tillfälligt Sortiment Exklusivt. Priset är 759 kr för en flaska om 500 ml, artikelnummer är 11408-02.


Bakgrund
Om Grönstedts Sommelier Awards
Grönstedts Sommelier Awards är ett initiativ för att hitta nya talanger, bygga kunskap och säkra
utvecklingen inom svensk dryckestradition. Årets tema baserades på frågeställningen - hur utvecklar man en klassiker? En spännande fråga som besvarades när Grönstedts Master Blender, David Croizet, bjöd in de bästa löftena bland Sveriges nytänkande sommelierer i utvecklingen av årets upplaga av Grönstedts återkommande klassiker: Grönstedts National. De tävlande fick först i uppgift att i text formulera sina visioner och tankar om Grönstedts National 2014. Därefter fick de med hjälp av ett antal olika destillat blanda och ta fram en cognac som speglade deras idéer. Tävlingen gick av stapeln den nionde mars 2014 på Spritmuseum i Stockholm.

Vinnande smakvision för National 2014
En silkeslen, elegant och komplex cognac med välpolerade tanniner, balanserad syra och långt avslut. I doften rosor, solvarma aprikoser, dadlar, apelsin, citron och en förnimmelse av acaciahonung. För den nyfikne och utforskande vinkonsumenten som tagit steget vidare mot druvdestillat: en cognac i tiden!”

Hugo Danneholm & Stéphanie Giertta – Vinnare av Grönstedts Sommelier Awards 2014

Juryns motivering
Vinnarna har visat en god förståelse för själva hantverket. De har också hanterat de olika komponenterna och deras unika karaktärer på ett känsligt och balanserat sätt. Slutligen har de lyckats översätta och tolka sin vision till en blandning som andas elegans och finess.

Jury
- David Croizet, Master Blender Grönstedts Cognac
- Fredrik Hjert, Brand Manager Grönstedts Cognac
- Sigrid Bárány, Matinspiratör och Årets Mästerkock 2012
- Totte Steneby, nordisk och svensk mästare i Sommellierie 

 Tävlande vidare i final
- Hugo Danneholm (Gustibus)
- Stéphanie Giertta (Gustibus)
- Åsa Sjölander (Grythyttan)
- Arvid Sundström (Grythyttan)
- Alexander Öberg (Restaurangakademien)
- Molly Moberg (Restaurangakademien)
- Caroline Jonsson (Vinkällan)
- Tommy Söderquist (Vinkällan)

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden