Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grönstedts Noël 2013 XO

Grönstedts Noël 2013 XO

 – Årets julcognac bjuder på torkad aprikos, rostad mandel och en hint av apelsin och choklad

Grönstedts Noël 2013 är den åttonde utgåvan av den populära julcognacen från Grönstedts. Årets upplaga kommer likt tidigare utgåvor från distrikten Grande- och Petite Champagne men har i år även komponenter från distrikten Borderies och Fins Bois. Grönstedts Noël 2013 är en rund, mjuk och fyllig cognac med en angenäm sötma och toner av apelsin och choklad.

– Grönstedts Noël 2013 har klassiska inslag av torkad frukt, nötter och knäck där tonerna av torkad frukt går mot aprikos och inslagen av nötter karaktäriseras av rostad mandel. Sötman i årets julcognac är till skillnad mot fjolårets upplaga närmare choklad än kola. Ytterligare ett spännande inslag i årets julcognac är dess toner av apelsin. Jag har arbetat så att jag från år till år sparar delar av fjolårets cognac, som sedan får utgöra basen för nästkommande års utgåva. Detta leder till att julcognacen har samma grundkaraktär men att toppnoterna varierar, berättar Stefan Mårtensson som är Master Blender för Grönstedts Noël 2013 XO.

Årets utgåva utgörs likt tidigare utgåvor till största del av en blend från distrikten Grande och Petite
Champagne, berömda för sin finstämda och eleganta cognac. Årets julcognac har även inslag från distrikten Borderies där en karaktäristisk blommig och aromatisk cognac produceras samt från Fins Bois som är känd för sin fruktiga och blommiga karaktär. Kombinationen av dessa distrikt resulterar i en rund, söt och fyllig julcognac med angenäma inslag av torkad frukt, nötter och apelsinchoklad.

Återigen har Stefan Mårtensson tagit fram en julcognac och han har de senaste åren noterat ett allt tilltagande intresse för cognac. Han har bland annat upptäckt en trend att personer med ett stort whiskyintresse även har börjat intressera sig mer för cognac. 

– Cognac är rent generellt en underskattad dryck i Sverige. Det som är så fascinerande med cognac är att det finns fler nyansskillnader att upptäcka i jämförelse med andra destillat, och här är årets julcognac inget undantag. I en äldre cognac har alkoholen bundits in och smaken blir rundare och mjukare. I och med det kan Grönstedts Noël 2013 XO tilltala en inbiten cognacskännare lika mycket som en ovan cognacsdrickare, säger Stefan Mårtensson.

Grönstedts Noël 2013 bör avnjutas efter julbordet eller tillsammans med sötsakerna på godisbordet. Cognacens söta noter med inslag av apelsin, mandel och choklad kommer till sin fulla rätt tillsammans med exempelvis en mörk tryffel.  

Grönstedts Noël 2013 lanseras 2 december i Systembolagets exklusiva sortiment och priset är 399 kr för en flaska om 500 ml. Artikelnumret är 40419-02.

 

Kort om Grönstedts Noël 2013 XO 

  • Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846.
  • Årets upplaga av Grönstedts julcognac är den 8:e i ordningen.
  • Grönstedts Noël 2013 XO består huvudsakligen av cognac från Grande Champagne som är ett distrikt inom området Cognac i södra Frankrike.
  • Grönstedts Noël 2013 XO har en snittålder på 30 år och är i huvudsak lagrad på Limousin-fat.

 

För mer information vänligen kontakta:
Fredrik Hjert, Altia Sweden AB, tel: 0703-01 66 94, e-post: fredrik.hjert@altiacorporation.com
My Morinder, Jung, tel: 0704-98 14 62, e-post: my.morinder@jungrelations.com

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden