Gå direkt till innehåll
Världens dyraste akvavit till Sverige  - Opland Juvel

Pressmeddelande -

Världens dyraste akvavit till Sverige - Opland Juvel

Det välkända norska akvavitmärket Opland lanserar nu ”Opland Juvel Aquavit”, en lansering i världsklass och en hyllning till norsk hundraårig hantverkstradition inom fatlagrad akvavit. Endast två av de totalt 30 munblåsta kristallkarafferna fyllda med världens mest exklusiva akvavit når nu den svenska marknaden. För 14 999 kr får man en blend av noggrant utvalda exklusiva och unika akvaviter från Oplands bästa fat, den innehåller bland annat en akvavit som producerades redan 1929.

Gammel Opland Aquavit har hela 150 års gediget norskt hantverkskunnande bakom sig som slagit försäljningsrekord och vunnit priser för sin kvalitet sedan starten. Den senaste lanseringen inom Oplandssortiment är den nu aktuella och extremt begränsade utgåvan Opland Juvel Aquavit, som redan innan produktion väckt stor internationell uppmärksamhet.

Opland Juvel Aquavit kommer i en begränsad upplaga och är prissatt till 14 999 kr vilket gör den till den dyraste akvaviten någonsin lanserats i världen. Trots priset såldes 19 av totalt 30 karaffer inom loppet av 30 minuter i samband med lanseringen på den norska marknaden. Kvarvarande elva rariteter ska nu säljas utanför Norge. Sverige kommer få sälja två av dessa exemplar tack vare privatimport som förmedlas av Systembolaget med start 1 december.

En silkesmjuk akvavit med lager av smaker

Resultatet är en komplex och silkesmjuk akvavit. Här finns tydliga toner av ekfat, vanilj, rostade nötter, kaffe, mörk choklad och karamell. Andra framträdande dofter kommer från kummin, anis, lakrits, citrus och andra blommiga toner. Sherryfaten bidrar i sin tur med intensiva toner av torkad aprikos och tropiska frukter.

Munblåst designad kristallkaraff

Det unika brännvinet har omsorgsfullt tappats på eleganta munblåsta kristallkaraffer tillverkade av Magnor glasbruk i Norge, och för designen står den erkände norske formgivaren Sverre Uhnger. I designen speglas Gammel Opland historiska rötter, stoltheten till det gedigna hantverket och kulturarvet.

Mycket av inspirationen till både Oplands Juvels karaff och etikett har hämtats från ekfat. Ornamentiken på etiketten symboliserar järnringarna som tunnbindaren bankar på plats för att sammanfoga ekstavarna. Den vackra trälådan, som följer med flaskan, är tillverkad av trästavar av ek från tunnor som lagrat Gammel Opland Aquavit under förra seklet.

En äkta akvavit

Likt cognac, skotsk whisky och champagne har även akvavit en internationellt erkänd geografisk beteckning, så kallad GI-status (Geographical Indication). För att en akvavit ska kallas norsk akvavit måste den vara tillverkad av norsk potatissprit, innehålla destillat av dill- och eller kumminfrön och ha lagrats på fat i minst sex månader.

– Här i Norge har vi lagrat brännvin på ekfat i flera hundra år, för oss norrmän har lagrad akvavit guldstatus. Faten som Opland Juvel lagrats på kommer från Jerez i Spanien och har tidigare använts till att lagra oloroso sherry. Akvaviten har legat i minst 24 månader på sherryfat. Eftersom varje fat är individuellt har vi handplockat de fat som passar bäst in i helheten, säger produktutvecklare och blender Morten Thyregod Paulsen och avslutar:

– Juvel-utgåvan reflekterar i varje aspekt Opland Aquavits djupt rotade värderingar. Hantverket att göra akvavit är en del av Norges rika kulturarv.

Den som är intresserad av att köpa ett exemplar av Oplands Juvel kan kontakta Arcus Sweden på e-post info@arcussweden.se. Alternativt görs en förfrågan om privatimport direkt till Systembolaget med start 7 December. Först till kvarn gäller.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Koncernchef är Kenneth Hamnes. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen. 

Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.

Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden