Pressmeddelande -
Talangfull kock representerar Sverige i prestigefyllda Linie Award 2015
Andreas Brettmark från hyllade Somm Restaurant & Winebar i Göteborg har för andra året i rad utsetts att representera Sverige i Linie Award. Finalen, som samlar nordens mest lovande unga kockar och bartenders, går av stapeln den 10 juni i Blå Hallen i Stadshuset. Tävlingen firar i år tio års- jubileum och arrangeras för första gången utanför Norge.
I konkurrens med fem av de mest framstående unga kockarna i åldrarna20-26 år har Andreas åter lyckats utmärka sig och får nu representera de svenska färgerna i den nordiska finalen. Finalisterna har utsetts av en ytterst välmeriterad jury, som bedömt de inskickade tävlingsbidragen anonymt , vilket gör Andreas bedrift än större.
-Att laga mat som man äter till akvavit är en kul utmaning! Jag känner mig revanschsugen eftersom jag inte nådde ända fram förra året då Norge vann. Nu vet jag lite mer vad det handlar om och tänker gå in i köket och laga god mat helt enkelt, säger Andreas.
Tidigare års svenska tävlande har bland annat varit Klas Lindberg (2005)som idag är ett väletablerat namn inom svensk gastronomi. Klas vann Årets kock 2012 och ansvarade 2014 för Nobelbanketten. Genomgående har det även varit mycket välmeriterade personer i juryn. Årets huvuddomare i kock-kategorin är Jacob Holmström som driver Gastrologik, idag en av Sveriges mest välkända restauranger med fokus på nynordisk mat.
-Andreas är en mycket löftesrik talang. Jag är säker på att han kommer att leverera på toppnivå. Han har också tagit fram en rätt som går väl i linje med vad Linie Award står för, säger Jacob Holmström.
Andreas har arbetat som kock sedan 2006 med erfarenhet från bland annat Upper House, Thörnströms Kök, och Dorsia. Idag är han souschef på Somm Restaurant & Winebar. Han har trots sin unga ålder en gedigen bakgrund och därmed stora chanser att mäta sig med övriga nordiska deltagare.
Kriterierna för skapandet av maträtten är att det ska vara en fisk-och skaldjursrätt baserad på nordiska råvaror samt att den fungerar väl med Linie Aquavit. Inför juryn den 10 juni kommer Andreas att presentera ”Bakad Sterling-hälleflundra med en variation på jordärtskocka, serveras med en mustig musselvelouté".
Linie Award har tagits fram i syfte att öka intresset och kunskapen kring nordisk mat- och dryckeskultur samt inspirera unga kockar och bartenders att tänka i nya banor kring nordiska råvaror och specialiteter. De länder som deltar i tävlingen är Danmark, Sverige, Norge, Finland samt Tyskland.
Jag är mycket stolt över att kunna presentera en tävling jämförbar med våra största bartender- och kocktävlingar, samtidigt som vi värnar om vårt nordiska arv inom mat och dryck. Att tävlingen i år genomförs utanför Norge, i Stadshusets Blå Hallen, belyser ytterligare dess status, säger Alexandra Wachtmeister, Produktchef Linie Aquavit Sverige.
Juryn består av: Huvuddomare Jacob Holmström från Gastrologik, Sverige; Bjørn Svensson, Fauna, Norge; Jonathan K. Berntsen, Clou, Danmark; Christian-André Pettersen, Spiseriet, Norge; Thomas Kammeier, Hugos, Tyskland; Filip Langhoff, Ask, Finland. Ivan Abrahamsen, Arcus, Norge.
Om Linie Aquavit
Linie Aquavit vann i mars 2015 akvavitkategorin i San Fransisco World Spirits Competition, ”spritens OS”. Brännvinet produceras av ArcusGruppen i Oslo och det ursprungliga botaniska receptet har varit oförändrat i över 200 år. Namnet Linie Aquavit syftar på att spriten passerat "linjen" (ekvatorn) och enligt tradition skickas aquaviten än i dag på en fyra månader lång resa runt jorden där den korsar ekvatorn två gånger.
Linie Aquavit blev upptäckt av misstag 1805 då briggen Trondhjems Prøve seglade från Trondheim till Batavia (idag Jakarta i Indonesien) med bland annat fisk och akvavit i lasten. I Indonesien bytte man varor men akvaviten följde med hem tillbaka till Trondheim igen. Man upptäckte då att akvaviten genomgått en förädlingsprocess under de två år långa resan. Varierande temperaturer, sjöluften och den konstanta rörelsen ombord bidrog till att akvaviten genomgick en unik mognadsprocess i de 500 liter stora ekfat som den lagrades i.
För ytterligare information, intervjuförfrågningar samt pressbilder, vänligen kontakta:
Liza Skoglund, 0723-50 92 22, liza@bystrombalodis.se
Ämnen
Kategorier
- midsommarsnaps
- 10 juni
- somm restaurant & winebar
- nordisk
- gastronomi
- Akvavit
- Linie
- linie award
- gastrologik
- linie aquavit
- Alexandra Wachtmeister
- klas lindberg
- sterling hälleflundra
- kocktävling
- andreas brettmark
- årets kock
- nordisk mat
- arcusgruppen
- akvavit till mat
- snaps till mat
- snaps
- arcus sweden
- Arcus
- ivan abrahamsen
- filip langhof
- hugos
- thomas kammeie
- spiseriet
- christian-andré pettersen
- clou
- jonathan k. berntsen
- jacob holmström
- blå hallen
- stadshuset
Regioner
Arcus Sweden AB är
ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Konsernchef är Otto Drakenberg.
Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den
svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels
Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg
och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och
mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen.
Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och
vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed
säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.
Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.Mer information finns i ArcusGruppens årsredovisning 2013.