Gå direkt till innehåll
Talangfull kock representerar Sverige i prestigefyllda Linie Award 2015

Pressmeddelande -

Talangfull kock representerar Sverige i prestigefyllda Linie Award 2015

Andreas Brettmark från hyllade Somm Restaurant & Winebar i Göteborg har för andra året i rad utsetts att representera Sverige i Linie Award. Finalen, som samlar nordens mest lovande unga kockar och bartenders, går av stapeln den 10 juni i Blå Hallen i Stadshuset. Tävlingen firar i år tio års- jubileum och arrangeras för första gången utanför Norge.

I konkurrens med fem av de mest framstående unga kockarna i åldrarna20-26 år har Andreas åter lyckats utmärka sig och får nu representera de svenska färgerna i den nordiska finalen. Finalisterna har utsetts av en ytterst välmeriterad jury, som bedömt de inskickade tävlingsbidragen anonymt , vilket gör Andreas bedrift än större.

-Att laga mat som man äter till akvavit är en kul utmaning! Jag känner mig revanschsugen eftersom jag inte nådde ända fram förra året då Norge vann. Nu vet jag lite mer vad det handlar om och tänker gå in i köket och laga god mat helt enkelt, säger Andreas.

Tidigare års svenska tävlande har bland annat varit Klas Lindberg (2005)som idag är ett väletablerat namn inom svensk gastronomi. Klas vann Årets kock 2012 och ansvarade 2014 för Nobelbanketten. Genomgående har det även varit mycket välmeriterade personer i juryn. Årets huvuddomare i kock-kategorin är Jacob Holmström som driver Gastrologik, idag en av Sveriges mest välkända restauranger med fokus på nynordisk mat.

-Andreas är en mycket löftesrik talang. Jag är säker på att han kommer att leverera på toppnivå. Han har också tagit fram en rätt som går väl i linje med vad Linie Award står för, säger Jacob Holmström.

Andreas har arbetat som kock sedan 2006 med erfarenhet från bland annat Upper House, Thörnströms Kök, och Dorsia. Idag är han souschef på Somm Restaurant & Winebar. Han har trots sin unga ålder en gedigen bakgrund och därmed stora chanser att mäta sig med övriga nordiska deltagare.

Kriterierna för skapandet av maträtten är att det ska vara en fisk-och skaldjursrätt baserad på nordiska råvaror samt att den fungerar väl med Linie Aquavit. Inför juryn den 10 juni kommer Andreas att presentera ”Bakad Sterling-hälleflundra med en variation på jordärtskocka, serveras med en mustig musselvelouté".

Linie Award har tagits fram i syfte att öka intresset och kunskapen kring nordisk mat- och dryckeskultur samt inspirera unga kockar och bartenders att tänka i nya banor kring nordiska råvaror och specialiteter. De länder som deltar i tävlingen är Danmark, Sverige, Norge, Finland samt Tyskland.

Jag är mycket stolt över att kunna presentera en tävling jämförbar med våra största bartender- och kocktävlingar, samtidigt som vi värnar om vårt nordiska arv inom mat och dryck. Att tävlingen i år genomförs utanför Norge, i Stadshusets Blå Hallen, belyser ytterligare dess status, säger Alexandra Wachtmeister, Produktchef Linie Aquavit Sverige.

Juryn består av: Huvuddomare Jacob Holmström från Gastrologik, Sverige; Bjørn Svensson, Fauna, Norge; Jonathan K. Berntsen, Clou, Danmark; Christian-André Pettersen, Spiseriet, Norge; Thomas Kammeier, Hugos, Tyskland; Filip Langhoff, Ask, Finland. Ivan Abrahamsen, Arcus, Norge.

Om Linie Aquavit

Linie Aquavit vann i mars 2015 akvavitkategorin i San Fransisco World Spirits Competition, ”spritens OS”. Brännvinet produceras av ArcusGruppen i Oslo och det ursprungliga botaniska receptet har varit oförändrat i över 200 år. Namnet Linie Aquavit syftar på att spriten passerat "linjen" (ekvatorn) och enligt tradition skickas aquaviten än i dag på en fyra månader lång resa runt jorden där den korsar ekvatorn två gånger.

Linie Aquavit blev upptäckt av misstag 1805 då briggen Trondhjems Prøve seglade från Trondheim till Batavia (idag Jakarta i Indonesien) med bland annat fisk och akvavit i lasten. I Indonesien bytte man varor men akvaviten följde med hem tillbaka till Trondheim igen. Man upptäckte då att akvaviten genomgått en förädlingsprocess under de två år långa resan. Varierande temperaturer, sjöluften och den konstanta rörelsen ombord bidrog till att akvaviten genomgick en unik mognadsprocess i de 500 liter stora ekfat som den lagrades i.

För ytterligare information, intervjuförfrågningar samt pressbilder, vänligen kontakta:

Liza Skoglund, 0723-50 92 22, liza@bystrombalodis.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Konsernchef är Otto Drakenberg. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen. 
Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.

Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.Mer information finns i ArcusGruppens årsredovisning 2013.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden