Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smakrikt vintervin från ikoniska Robert Mondavi

Från dimman och solen vid Stilla Havets kust kommer här ett vintervärdigt vin med intensiv och mustig smak. Robert Mondavi är mannen som satte Kalifornien på kartan vad gäller vin, och från hans vinhus kommer nu Robert Mondavi Private Selection Meritage 2014. En smakrik blend av fem klassiska Bordeauxdruvor. Den 1 december lanseras Meritage 2014 i Systembolagets 71 premiumbutiker.

Kaliforniens kust är rena paradiset för vindruvor. Dimman och vinden från Stilla Havet drar in från väst till öst, in i dalarna och vingårdarna. Druvorna solar sig i värmen på eftermiddagarna och svalkar sig i kvällsdimman. De mognar långsamt och utvecklar intensiva och rena, fruktiga smaker som är unika för vingårdarna i den här regionen.

”There is no secret: great wine begins in the vineyard” – Robert Mondavi

Hantverket och kärleken till vinet syns väl i denna nya Meritage som är inspirerad av Mondavis alla resor i Europa. Den baseras på de fem klassiska Bordeauxdruvorna Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. Med sin rika smak och koncentration av mörka bär, choklad och fat är det ett vin som passar perfekt i vintermörkret.

Meritage är namnet för röda och vita viner i Bordeaux-stil, utan att inkräkta på Frankrikes och Bordeaux-regionens lagligt skyddade ursprungsbeteckning.

Karaktär och matrekommendation

Doften är intensiv med inslag av mörka plommon, blåbär och mullbär, vanilj samt en kryddig och rostad fatkaraktär. Smaken är rik och tanninerna är mjuka och behagliga. Det finns en bra komplexitet med inslag av solmogna mörka plommon, mörk choklad, rostade fat samt en touch av kaffe. Vinet har en bra balans samt en lång och balanserad eftersmak. Avnjut till medelkraftiga och kraftigare kötträtter och vissa ostar. Varför inte servera till en baconinlindad Filet Mignon med svamprisotto.

Tillverkning

Druvorna från Meritage 2014 kommer från vingårdar i Central Coast, Kalifornien. Här är klimatet med svala nätter och varma dagar idealiskt för vindruvorna att utveckla komplexa smaker och en djup, koncentrerad färg. Druvorna skördades i september och oktober 2014, under nätter och tidiga morgnar för att bevara de bästa syra- och sockernivåerna. Druvorna krossades försiktigt och fick sedan jäsa tillsammans med skalen i rostfria ståltankar. Skalen behölls tillsammans med vinet för att mjuka upp tanninerna och utveckla mer komplexa smaker. Vinet har även genomgått malolaktisk jäsning för att förhöja djup och rundhet. Meritage 2014 har lagrats 12 månader på franska och amerikanska ekfat för att få en svagt rostad nyans.

Mer om Mondavi

Robert Mondavis föräldrar härstammade från Italien och byggde upp en framgångsrik affärsrörelse i Kalifornien där man paketerade frukt, mestadels druvor till vingårdar, som sedan skeppades vidare. 1966 grundades Robert Mondavi Winery i Napa Valley, Kalifornien. 1968 lanserade man en torr Sauvignon Blanc, en då okänd och impopulär druvsort – och etiketterade den som Fumé Blanc. Detta blev en succé och Fumé Blanc har senare blivit en synonym för druvsorten Sauvignon Blanc.

Familjen Mondavi är idag en av de mest betydelsefulla och inflytelserika familjerna i vinindustrin, inte bara i Kalifornien utan i hela världen.

Robert Mondavi Private Selection Meritage 2014

Art: 6011-01
Årgång: 2014
Ursprung: Kalifornien, USA
Druva: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
Vinmakare: Jason Dodge
Pris: 120 kr
Vol: 750 ml
Alk: 13,5 %
Lanseringsdatum: 1 dec

För mer information och högupplösta bilder kontakta:

Catarina Elvroth
Brand Manager
catarina.elvroth@bibendum.se
Mobile:+46 761368575 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden