Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Klassisk europeisk druva i sydafrikanska vinet från Patchwork – Patchwork Grenache Petit Verdot låter udda druvor spela huvudrollen

En av höstens vinnyheter är 2014 Patchwork Grenache Petit Verdot från Sydafrika. Vinet består av en härlig blandning av druvorna grenache och petit verdot – druvor som vanligtvis bara spelar en biroll i vissa viner. Patchwork Grenache Petit Verdot har en generös doft av blåbär och plommon med en kryddig smak och mjuk fruktighet samt toner av lakrits.

Sydafrika är känt för sina röda viner i bordeaux- eller rhônestil, vilka oftast baseras på cabernet sauvignon och shiraz, och där man adderar en mindre mängd av mer okända druvor som till exempel grenache och petit verdot. Idag tillverkas dock spännande viner med endast mindre kända druvor och tillför helt nya vinstilar. I nyheten Patchwork Grenache Petit Verdot står de två druvorna grenache och petit verdot i fokus och bidrar till att bredda bilden av Sydafrika som vinland.

Klassisk rhônedruva dominerar druvblandningen
Patchwork Grenache Petit Verdot består till 90 % av druvan Grenache. Druvan odlas mest i Spanien där den är en av landets viktigaste sorter. Den är även känd från södra Rhônedalen där den utgör en del i de uppskattade vinerna från Châteauneuf du Pape. Patchwork Grenache Petit Verdot kommer från Coastal Region i Sydafrika. Den anses vara den viktigaste regionen gällande vinodling och produktion med en lång historia och en stark ekonomisk position. Coastal Region är en stor region med många olika distrikt, där de mest spännande områdena hittas längs med den västra kusten. De gynnsamma jordtyperna kombinerat med en liten mängd regn och mycket varma somrar, ger vinerna härifrån en fyllig och generös smakprofil. Klimatet är likt Medelhavet till temperaturen. Vindarna från Atlanten och Indiska Oceanen håller dock nere temperaturen och i några av områdena i Coastal Region arbetar man därför med metoder vanliga i svala klimat. Tack vare regionens bredd av jordmån och temperatur kan olika druvsorter odlas, från klassiska sydafrikanska druvsorter som chenin och pinotage, till internationella druvsorter.

- Det känns spännande att visa upp en ny stil från vinlandet Sydafrika och jag hoppas att många svenskar upptäcker druvorna grenache och petit verdot i denna härliga symbios, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.

2014 Patchwork Grenache Petit Verdot har en generös doft av blåbär och plommon. Smaken är mycket kryddig med mjuk fruktighet och toner av lakrits.Gör sig utmärkt till sensommarens grillmåltider och lite kryddigare mat. Även när höstens mustiga grytor gör intåg är Patchwork Grenache Petit Verdot ett perfekt vinval.

Patchwork Grenache Petit Verdot finns i Systembolagets ordinarie sortiment från den 1 september.

 • Odlingsområde:
  SYDAFRIKA Coastal Region
 • Jordmån/jordart:
  Skiffer
 • Druvsorter:
  Grenache 90 %, petit verdot 10 %
 • Vinifieringsteknik:
  Handplockade druvor som har fått jäsa på ståltank vid 22 grader. Druvorna har sedan fått macerera under tre veckor.
 • Lagring:
  På stora franska ekfat samt ståltank under nio månader.
 • Producent/Vinmakare:
  Leeuwenkuil, Madre van der Walt
 • Artikelnr:
  2955-01
 • Pris:
  90:-

I juni lanserades framgångsrikt det första vinet från Patchwork med en annan spännande druvblandning från Sydafrika på druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot och malbec. Vinet har artikelnr 2182-01, kostar 87:- och finns även det i Systembolagets ordinarie sortiment.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden