Gå direkt till innehåll
Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Pressmeddelande -

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Bushmills lanserar en ny spännande whiskyserie kallad Causeway Collection. Det irländska maltwhiskydestilleriet har valt ut unika whiskeyfat ur lagerhusen som släpps på utvalda marknader över hela världen. Det är första gången på 15 år som destilleriet ger ut whiskey vid fatstyrka, direkt från fat. Till Sverige kommer ovanlig whiskey lagrad på franska banuyls-fat. Whiskeyn släpps på Systembolaget 26 januari.

Causeway Collection från Bushmills är något så ovanligt som ’cask strength’ whiskey från Irland. Oftast tappas irländsk whiskey på flaska vid 40 eller 43%, mer sällan buteljerar man direkt från fat vid originalstyrka. Nu släpper irländarna tre olika fat. Det handlar om whiskey lagrad på malagavinfat, muscatvinfat, samt banyulsvinfat.

Inspiration till whiskeyserien har hämtats från The Giant’s Causeway som ligger alldeles i närheten av destilleriet. En geologisk kustformation som genom århundradena inspirerat traktens whiskeymakare. Det handlar om svarta hexagon-formade stenkolonner som bildar en trappa ut i havet. Sägnen säger att det var jättar som byggde trappan när de steg ner i havet för att vandra över till Skottland många sjömil bort.

Stentrappsformationen speglar enligt dagens whiskeymakare lagringstegen i de tre olika fattyper som nyttjas i den nya serien. Ännu mer intressant är som sagt styrkan på utgåvorna. Det var 15 år sedan destilleriet gav ut en whisky vid fatstyrka. Comebacken är sedan länge efterlängtad av fansen.

Causeway-kollektion är noggrant iscensatt av Master Blender Helen Mulholland:

– Det känns spännande att ånyo få utmana Bushmills fanskara med ’cask strength whiskey’! Det är lika mycket en hommage till jättarna och de många generationer av whiskeymakare före oss som en hyllning till det formidabla landskap som format whiskeyn. Jag hoppas de svenska whiskeydrickarna kommer att gilla den power och excellence som vackra Bushmills levererar i naturligt tillstånd.

Irländarna själva får maltwhiskey från 2008 slutlagrat på muscatvinfat samt whiskey från 1995 omtappat på malagavinfat. Medan Sverige får något så ovanligt som en maltwhiskey lagrad på banuyls-fat. Banyuls är ett vindistrikt i franska Pyrenéerna där man gör ett rött dessertvin. Vinet är intensivt och smakrikt påminnande om lagrat portvin.

Svenskarnas whiskey destillerades 1 mars 2011 och lagrades parallellt i 6 år på oloroso sherryfat från Spanien samt amerikanska bourbon barrels. I december 2017 blandades whiskeyn samman och tappades på gamla banuyls-fat för ytterligare 2,5 års lagring.

– Det söta dessertvinet bidrar med toner av solmogna persikor och aprikoser, säger Helen Mulholland. När andra nöjer sig med ett halvår i andra lagringssteget låter vi flera år gå för att smakerna verkligen ska bottna. Det gör att de saftiga stenfruktaromerna intensifieras och bidrar med värme och ökad sötma, som om frukten bakats i ugn.

– Mest spännande tycker jag kryddkickarna är i form av anis och svarta vinbärsblad som slår igenom Bushmills honungslena maltighet. Detta är en sensationell irländsk malt, en jätte bland whiskeys!

Bushmills 2011 Banyuls Cask har styrkan 53,2% och är buteljerad i oktober 2020. Whiskeyn släpps på Systembolaget 26 januari i en upplaga på 1500 flaskor. Artikelnummer 40862. Pris 999 kr.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Koncernchef är Kenneth Hamnes. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen. 

Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.

Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.

Kontakter

Martina Talmet

Brand Manager (+46) 8 545 534 30

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden