Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grönstedts Extra på Nobelbanketten – den folkkära cognacen stod för det lilla extra!

Återigen har Grönstedts Cognac serverats under middagen på årets Nobelbankett i Blåhallen i Stockholms stadshus. Hela 1350 välklädda gäster kunde under torsdagskvällen avnjuta ett glas Grönstedts Extra som avec till kaffet. Sedan Johan Daniel Grönstedt blandade sin första cognac 1846 har Grönstedts Cognac haft en speciell plats i svenska folkets hjärtan.

-Vi är väldigt stolta över att Grönstedts cognac återigen valdes till avec under middagen på årets Nobelfest. Grönstedts Cognac har varit en del av svensk tradition sedan snart 170 år tillbaka, vilket går i linje med Nobelfestens meny som karaktäriseras av sin skandinaviska röda tråd, berättar Peter Edin, Senior Brand Manager på Altia.

Grönstedts Extra är en elegant cognac som går helt i linje med Nobelmenyns stilfulla rätter med skandinavisk prägel. Det är en cognac i världsklass med sin snittålder på 25 år och därmed den äldsta cognacen i familjen Grönstedts. Grönstedts Extra är en fullt utvecklad cognac med mogen frukt, kola och spår av vanilj från ekfat. Doften har viss syrlighet som avspeglar den långa fatlagringen. Smaken är elegant med inslag av exotisk frukt och liten sötma. Eftersmaken är ljuvlig och lång.


NOBELMENY

Piggvar och kammussla med växter från havet,
brynt smör och löjröm

Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple
samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers

Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel


Dryck

Champagne Taittinger Brut Millésimé 2008

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Rouge 2010

i Castei Recioto della Valpolicella Classico 2008


Kaffe & Nobelmuseets teblandning

Grönstedts Cognac Extra

Facile Punsch

Stenkulla Brunn mineralvatten

Stadshusrestauranger i samarbete med kocken Sayan Isaksson och konditor Daniel Roos


Över 150 år av genuin svensk tradition och dryckeshistoria

Johan Daniel Grönstedt (1806-76) har varit tongivande inom svensk dryckeshistoria i över 170 år. Han föddes i början av 1800-talet i Dalarna och när han var 14 år flyttade han till Stockholm och började jobba i Gamla stan.

Efter tolv år på olika restauranger och etablissemang bestämde sig den då 28-årige Johan Daniel att ta över en källare i Gamla Stan som fungerade som såväl krog som vinhandel. Stiernan, som krogen kom att heta, var en av stadens mest kända vinkällare. 

Efter flera framgångsrika år kom en ny milstolpe i karriären – 1846 öppnades en ny butik. I samband med det blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac under eget namn.

Grönstedts Cognac blev snabbt en succé och Johan Daniel Grönstedt räknas i dag som den svenska cognacens fader och produkten av hans slit är än i dag svenskarnas stora favorit.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden