Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Exklusiv nyhet från André Lurton – eldsjälen bakom lyftet av vita viner från Bordeaux.

Bordeaux anses ofta vara världens mest framstående region för röda kvalitetsviner. Något som många inte känner till är att här även produceras en rad utmärkta vita viner. I maj lanseras 4000 buteljer av Château de Cruzeau – ett exklusivt vitt vin av sauvignon blanc som har lagrats i över tio år.

Detta vita vin från Château de Cruzeau är producerat av André Lurton, känd som en eldsjäl i Bordeaux. Från mitten av 1960-talet köpte han flera slott i Graves, området precis söder om staden Bordeaux där vinodlingen i regionen en gång startade. Idag äger han flera slott i området; Château La Louvière, Château de Rochemorin och Château Couhins-Lurton.

André Lurton har gjort enorma insatser för att höja kvaliteten på de vita vinerna i Bordeaux genom att introducera moderna vinmakarmetoder som temperaturkontroll och rostfria tankar. Det var också han som ansåg att vinerna i norra Graves höll så hög klass att de förtjänade en egen appellation. Under lång tid kämpade han för sin vision och 1987 blev den verklighet. Pessac-Léognan är därmed den yngsta appellationen i Bordeaux.

Det är alltså 30 år sedan Pessac-Léognan blev en egen appellation, ett jubileum som under året kommer att uppmärksammas genom flera lanseringar av områdets förstklassiga vita viner. Deras unika viner av sauvignon blanc är kända för att kunna lagras i 20 år.

Först ut på den svenska marknaden är alltså Château de Cruzeau 2006. Vinet har en för området karaktäristisk blommig doft, fruktighet av passionsfrukt och mogna aprikoser med en frisk syra och en lätt kryddig fatkaraktär.Druvorna handplockas och pressas hela. Vinet jäser och lagras sedan på fat för att utveckla de komplexa aromerna och strukturen.

När sauvignon blanc odlas i Bordeaux får vinet en mjukare och rundare karaktär jämfört med exempelvis i Sancerre, där tonen är mer krispigt aromatisk. Det beror delvis på klimatet och att jordmånen skiljer sig, men även på att de ibland blandar upp sauvignon blanc med druvan sémillon, vilken har en fetare karaktär. Man ekfatslagrar dessutom gärna sina vita viner i Bordeaux, ännu en anledning till att stilen blir unik.

– De vita vinerna från Bordeaux är relativt okända för den stora publiken då volymerna är små i jämförelse med till exempel Chablis och Sancerre, men här finns fantastiska vita viner att upptäcka, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.

Vinhuset André Lurton är sedan tidigare känt bland de svenska konsumenterna för sitt omtyckta vita vin Château Bonnet. Här på slottet föddes André Lurton mitt under skörden 1924 och bor kvar än idag. Området i detta fall är Entre-deux-Mers – en appellation tillåten endast för vita viner. År efter år presenterar de ett fruktigt, friskt och mineralrikt vin som lovordas från vinexperter världen över och är idag ett av Systembolagets mest sålda vita franska viner.

Château de Cruzeau 2006 kommer lanseras som en exklusiv lansering i ett urval av Systembolagets butiker från och med den 5 maj. Den har artikelnummer 91183 och kostar 119 kronor.

För mer information, vänligen kontakta:
Carin Widoff, Senior Brand Manager
carin.widoff@altiagroup.com
0708-761826

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact
Elin Nävemark

Elin Nävemark

Presskontakt Marketing Coordinator Wine Sweden +46761188969

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden