Gå direkt till innehåll
The Tottori - Ny japansk whisky på Systembolaget

Pressmeddelande -

The Tottori - Ny japansk whisky på Systembolaget

Tottori är en ny japansk blended whisky med söt rökighet. Whiskyn är producerad av Japans nyaste destilleri Kurayoshi i prefekturen Tottori och har lagrats i 3 år på amerikanska bourbonfat. Systembolaget satsar stort på whiskyn som finns i 215 butiker.

Kurayoshi har kustläge och lagringseffekten i det fuktiga klimatet är kraftfull. Det var klimatet som gjorde att man 2015 skaffade licens för att göra whisky. Temperaturskillnaderna är stora mellan årstidsväxlingarna och det är när whiskyn expanderar ut i ekfatsväggarna lagringen sker. Värmen i södra Honshu blir tryckande sommartid med temperaturer uppåt 30˚C men kryper vintertid ner mot 2˚C.

Källvatten används i produktionen och vattnet kommer från de näraliggande Daisen-bergen. Årsvolymerna är små och för att göra en blend köper man in annan japansk whisky samt även skotsk baswhisky. Men karaktären sätts av inhemsk maltwhisky.

Den egna whiskyn dubbeldestilleras i små kopparpannor som intensifierar smakerna. Den första trion pannor rymmer bara 1000 liter vardera men senare har man satt in 3000- och 5000-literspannor.

Maltkornet importeras från utlandet, korn är svårodlat i Japan. Men i somras fick man en god skörd av tvåradigt korn på lokala åkrar. Så det finns planer på att släppa en autentisk heljapansk singelmaltwhisky i framtiden.

Kurayoshi grundades 1910 för att göra saké och shochu, samt även brandy på lokalt vin. Namnet betyder bokstavligen ”den gröna staden vid vattnet.” 14% av prefekturens yta är naturreservat och de berömda sanddynerna vid havet är kända i hela Japan. Från starten en småskalig verksamhet vilket whiskydestilleriet vittnar om idag. Ägaren heter Matsui.

Enligt Arcus som importerar Tottori har whiskyn en fruktig sötaktig doft med lätta rökslingor. Smaken är följsam och mjuk med god karamellsötma och vaniljtoner men också stramare rök- och träaromer. Eftersmaken är aningen eterisk med honungsötma. Styrkan på 43% ökar fylligheten och även sötman. Whiskyn smakar mycket för att vara en blended.

– Tottori är en drickwhisky med karaktär som går att sippa på med eller utan is, säger Martina Talmet från Arcus. Den passar också väldigt bra i drinkar eftersom whiskyn sticker ut lagom mycket. Testa Fujuhatan som är en japanskinspirerad Manhattan!


The Tottori Blended Japanese Whisky 43% lanseras 3 april I 215 Systembolagsbutiker. Varunummer 40662. Pris 459 kr.


Fujihatan

5 cl The Tottori Blended whisky
1,5 cl sake
1 cl söt röd vermouth
stänk Angostura bitter

Rör med is och sila i cockktailglas. Garnera med citronskal.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Arcus Sweden AB är ett helägt dotterbolag till ArcusGruppen. Koncernchef är Kenneth Hamnes. Bolaget startades 2002 och är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Arcus Sweden representerar dels Arcusgruppens egna varumärken så som Lysholm Linie, Braastad Congac, Aalborg och Gammel Dansk och har dels utvecklat samarbeten med några av de största och mest välkända sprit- och vinproducenterna i världen. 

Arcus strategi är att genom lokal marknadskompentens och fokus stärka och vidareutveckla våra egna och våra partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden.

Vår vision är att både våra kunder och uppdragsgivare skall uppfatta oss som den mest attraktiva partnern. Detta genom att erbjuda en stark varumärkesportfölj med både etablerade och marknadsledande varumärken och nya och innovativa produkter med potential för framtidspotential. Allt för att erbjuda konsumenterna och våra kunder ett sortiment av hög kvalitet som är både attraktivt och levande.

Kontakter

Martina Talmet

Brand Manager (+46) 8 545 534 30

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden