Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Prisbelönta Faustino I Gran Reserva 2009 finns nu i Sverige

Priserna haglar över Faustino I Gran Reserva 2009. Decanter, en av världens främsta vintidskrifter, har utsett årgången till det ”Bästa spanska röda vinet” 2019. Deras tester och omdömen har stor genomslagskraft i vinvärlden. Nyligen vann vinet även guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen ”Rioja Masters The Drinks Business”. Den senaste tiden har vinet även mottagit många andra medaljer och utnämningar i europeiska tävlingar och av välkända vinrecensenter. Många anser att det här är en exceptionell årgång och nu kommer den äntligen till Sverige.

Faustino I Gran Reserva lanserades 1955 och det görs endast vid exceptionella årgångar. Druvorna till vinet kommer från Faustinos egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa, beläget 450 meter över havet. Det består främst av Spaniens stolthet tempranillo, men en liten mängd av druvorna graciano och mazuelo tillsätts också för att få till den perfekta blandningen. Druvorna handplockas innan de pressas och sedan vinifieras. Därefter lagras vinet i 26 månader på ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger en mer cederträaktig karaktär. Till Faustino I används båda typerna för att tillföra en större nyansrikedom och uppnå en högre komplexitet.

Bodegas Faustino är familjeägt och grundades 1861 strax norr om Logrono. De är i dag den största privata Bodegan i Rioja och producerar mer Reserva och Gran Reserva än någon annan vinproducent i Rioja.

Faustino I Gran Reserva 2009 har redan hunnit bli 11 år och det är ovanligt att vinproducenter väntar så länge innan de erbjuder sina viner till försäljning. Drycken är fantastisk att avnjuta nu men för den som önskar går det att lagra det ytterligare i många år. I dagarna lanseras även en Faustino I Gran Reserva från det legendariska året 1964 i beställningssortimentet. Ett vin som trots sin ålder fortfarande uppvisar ett brett register av mogna och ljuvliga smaker tillsammans med en förvånansvärd vitalitet.

Årgång 2009 kallar vinmakaren för ”Super Gran Reserva” eftersom den har en fantastisk lagringspotential och känns relativt ung idag trots sin redan ansenliga ålder, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia. Det är kul att svenskarna får chansen att införskaffa denna pärla, dessutom till ett väldigt bra pris. I våra grannländer får konsumenterna betala betydligt mer för vinet, fortsätter hon.

Vinet har en inbjudande djup tegelröd färg. Smaken och doften i vinet är rena njutningar där doften domineras av mogen frukt, vanilj och fat. Smaken är kryddig med solmogna frukter samt inslag av vanilj och choklad. Fruktsötma och syra är prefekt balanserade och eftersmaken stannar kvar i munnen länge. Vinet kan drickas i ensamt majestät men för att höja smaksensationen ytterligare rekommenderas även att avnjuta det tillsammans med mat. Varför inte till grillade lammracks med färska örter eller till efterrättsosten? Nötkött och grillade och kryddade grönsaker trivs också i vinets sällskap.

Den nya årgången finns i ett urval Systembolagsbutiker och till andra går den lätt att beställa.

Faustino I Gran Reserva 2009
Artikelnr: 2678
Pris: 189 kr
Ursprung: Rioja, Spanien
Alkoholhalt: 13,5 %
Lagringspotential: Länge

För mer information, vänligen kontakta:
Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia
kajsa.malmborg@altiagroup.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden