Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Novellus - nytt innovativt vin tar plats och visar var fatet ska stå


Altia har lanserat ett nytt vin, Novellus Corvina Port Wood Finish . Konceptet bakom vinet är något helt nytt. Istället för klassisk fatlagring som oftast innefattar ek eller akaciaträ så har man här valt att låta vinet få en port wood finish.

” På Altia är vi nyfikna och gillar utmaningar, ständigt på jakt efter nya goda smakupplevelser. Efter att ha provat över 100 olika viner i kombination med olika typer av ekfat kom vi fram till Novellus Corvina Port Wood Finish. säger Mats Abrahamsson, Senior Brand Manager Altia.

”Det här är första gången man låtit rödvin få en finish av portvinsfat. Resultatet är häpnadsväckande. Det är en smakupplevelse utöver det vanliga. Portvinsfinishen ger sig verkligen till känna och det är intressant att se hur mycket fylligare och fruktigare vinet blir” fortsätter Mats.

Vinet är gjort på druvan Corvina, en kvalitetsdruva från Venetien i norra Italien och ryggraden i de så populära vinerna från Valpolicella (Amarone och Ripasso). Vinet har lagrats och fått en finish av portvinsfat. Resultatet är något helt nytt i vinvärlden och det är ett mycket intressant vin om man är intresserad av att verkligen förstå fatens betydelse i vinifieringsprocessen.

”Det finns en del vinproducenter som lagrar vin i ekfat som tidigare använts till den amerikanska whiskyn Bourbon. Bland annat saluför den kaliforniska producenten Robert Mondavi ett Chardonnayvin och en Cabernet Sauvignon som vilat på Bourbonfat. Det finns också andra producenter, främst från Nya Världen, som gått samma väg. Men nu bryter Altia ny mark genom att använda fat från klassiska starkviner.”berättar Mats.

Novellus Corvina Port Wood Finish har en generös doft med inslag av björnbär, blåbär, mörka plommon, vanilj, kaffe, mörk choklad och en fläkt av lagerblad, lakrits och mynta. Vinet är smakrikt och fruktigt med mjuka tanniner, fin nyansrikedom och bra smaklängd med inslag av mörka bär och frukter, fat, vanilj, lagerblad och torkade frukter.

Novellus Corvina Port Wood Finish är en nyhet och finns i Systembolagets beställningssortiment. Priset per flaska (750ml) ligger på 129 kronor. Vinet har en alkoholhalt på 13,5%. Artikelnummer är 79918.

Ämnen

Kategorier


På folk o folk har vi samlat alla produkter från tre bolag - Altia Sweden, Bibendum och Philipson Söderberg. Tillsammans kan vi erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Presskontakt

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact
Elin Nävemark

Elin Nävemark

Presskontakt Marketing Coordinator Wine Sweden +46761188969

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden