Gå direkt till innehåll
Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett av Sandra Mastio. Perfekt till Luigi di Grassos barbera. Foto: Maria Cruseman
Mozzarellasallad med fänkål och lakritsvinägrett av Sandra Mastio. Perfekt till Luigi di Grassos barbera. Foto: Maria Cruseman

Pressmeddelande -

Luigi di Grasso med själ och hjärta i Piemonte

Anora lanserar Luigi di Grasso, en serie utvalda viner från kvalitetsområdet Piemonte i norra Italien. Vinerna riktar sig till den vinintresserade konsumenten och håller en italiensk avslappnad stil och elegans. Till lanseringen erbjuder Luigi di Grasso tre olika kvalitetsviner som passar till en bred palett av maträtter och tillfällen: en Barbera, en Langhe Nebbiolo och en Barolo.

Piemonte är hemvisten för viner i världsklass. Bland de böljande kullarna skapas viner som eftertraktas av vinkännare från hela världen. Med Piemonte som ledord lanserar Anora tre viner i serien Luigi di Grasso. Vinerna är klassiska i sin karaktär och symboliserar den avslappnade italienska elegans man ofta förknippar med viner från Piemonte.

- Vi ser ett växande intresse för viner från just Piemonte och det känns därför riktigt spännande att introducera Luigi di Grasso som bjuder på genuina och prisvärda viner från området. Luigi di Grassos viner känns lika självklara till den italienska middagen som en ballad av Eros Ramazzotti, säger Anna Rönnlund, Brand Manager, på Anora.

Smaken av Piemonte

Bland de böljande kullarna i Piemonte skapas viner som berättar om sitt ursprung. Vinerna passar perfekt till den rustikt eleganta gastronomin från Piemonte som innehåller gott om vinvänliga smaker. Olivolja, smör, parmesanost, pasta och svamp är några exempel på råvaror som passar lika bra till den lättare Barberan som den mer komplexa Barolon. Luigi Di Grassos viner bär toner av rosor, nypon, tjära, lakrits och i vissa fall tryffel, typiska smaker från denna del av Italien.

- Nebbiolo och Barbera är till stilen väldigt olika druvor som båda är präglade av det geografiska läget och Piemontes egen ”terroir” jordmån. Jag tycker att Barbera är Piemontes mest intressanta druva, trots att den ofta hamnar i skuggan av Nebbiolon. Den är mångsidig och lättälskad. En druva jag hoppas fler kommer prova och ta till sitt hjärta. Barbera kallas ofta för vinböndernas egen druva och har seglat upp som en av de trendigaste från Piemonte. Ett vin som passar in oavsett årstid, berättar Carolina Bodin, varumärkesansvarig på Anora.

Luigi di Grassos Barbera har en frisk syra och lätta tanniner. Doften präglas av mörka körsbär, örtkryddor och ett uns lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär och ett stråk muskotnöt. De utvalda Barberadruvorna jäser i rostfria ståltankar för att sedan lagras i ekfat under några månader. Detta ger ett mjukt och bärigt rött vin som gärna får serveras lite lätt kylt.

Det geografiska läget tillsammans med Piemontes terroir är det som präglar vinerna mest. Namnet på Nebbiolodruvan kommer från italienskans ”nebbia” som betyder dimma. Och det är just dimman i denna del av norra Italien som hjälper till att skydda och kyla ner vingårdarna. Här skapas viner som tydligt berättar om sitt ursprung. Välkommen till Luigi Di Grassos värld. Äkta och genuina viner från Piemonte. Vinerna från Luigi di Grasso finns i Systembolagets beställningssortiment.

Till sin hjälp har Anora tagit Sandra Mastio, känd från Sveriges Mästerkock och den egna pizzarestaurangen Mastio, som hjälpt till med recept- och matinspiration för att knyta ihop säcken för den ultimata upplevelsen från Piemonte. Recepten finns på folkofolk.se.

- Jag smakade på vinet och blundade. Tänkte mig tillbaka till de tidiga kvällarna i Piemonte, när solen värmer skönt. När man börjar bli hungrig och lusten efter kvällens middag börjar ge sig till känna. Vad längtar jag efter, vad känner jag för? Smakerna som framträder blir raka och enkla, precis som italiensk matlagning är. Jag tänker mörka bär, krispiga hasselnötter och vild fänkål, ljuvliga ostar och örter i mängder. Fokus på råvarans möte med vinet och alltid med en liten finess i tillagningen. En oväntad smak, en överraskning. En måltid som känns självklar och bekväm, precis som den känsla Piemonte ger mig, avslutar Sandra Mastio.

Produktinformation

Luigi di Grasso Piemonte Barbera (2020)
Art nr:
53072
Pris: 99 kr
Alkohol: 13,5 %

Druvor: 100% Barbera
Ursprung: Piemonte, Italien
Smak & doft: En nyanserad doft med inslag av mörka körsbär, röda frukter, örtkryddor och en fläkt av lakrits. Smaken är medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.
Passar till: Utmärkt till lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fläsk, kalv eller lamm. Även pasta och en risotto passar som handen i handsken. Eftersom Barbera har en hög syra bör man möta det i maten genom syrlighet, sälta eller feta komponenter. Vinet är även ypperlig till ost och charkuterier.
Serveras kring 16-18°C

Luigi di Grasso Langhe Nebbiolo (2020)
Art nr:
53073
Pris: 129 kr
Alkohol: 13,5 %

Druvor: 100% Nebbiolo
Ursprung: Piemonte, Italien
Smak & doft: En nyanserad doft med inslag av körsbär, hallon, salmbär, torkade örter, kryddnejlika, lakrits och en fläkt av
rosor och regnvåt asfalt. Smaken är stram men tanninerna är mogna och mjuka och balanseras upp av fruktigheten. Det är relativt intensivt i smaken med en angenäm läng i avslutet. Här återfinns toner av syrliga körsbär, hallon, örter samt ett stråk av nougat och lakrits.
Passar till: Utmärkt till medelkraftiga och lite kraftiga anrättningar av rött kött, fågel eller vegetariskt. Man bör alltid beakta strävheten som man gärna möter med lite syra, sälta och feta komponenter i maten. Varför inte servera tillsammans med lammytterfilé, grillad polenta, rödvinssky och karljohanssvamp.
Serveras kring 16-18°C

Luigi di Grasso Barolo (2017)
Art nr:
53076
Pris: 259 kr
Alkohol: 14 %

Druvor: 100% Nebbiolo
Ursprung: Piemonte, Italien
Smak & doft: En stor och nyanserad doft där man upptäcker fina nyanser av torkade körsbär, rosor och röd nejlika, nyasfalterad sommarväg, lakrits, höstlöv, svampskog,
cederträ och högklassig balsamicovinäger. Smaken är intensiv med härliga tanniner och fin längd. Smaken är kraftfull och välbalanserad med inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, lakrits, fat och kryddor. Vinet har fått ligga på ekfat i 24 månader och sedan lagrats i flaska i minst 14 månader innan det släppts till försäljning.
Passar till: Utmärkt till medelkraftiga och lite kraftiga anrättningar av rött kött, fågel eller vegetariskt. Man bör alltid beakta strävheten som man gärna möter med lite syra, sälta och feta komponenter i maten. Varför inte servera renfilé med rödvinsreduktion, mandelpotatispuré och smörstekta gula kantareller.
Serveras kring 16-18°C

För produktprover, bilder, frågor och intervjumöjligheter, vänligen kontakta:
Elina Gregor, Gastro PR, elina@gastropr.se, 070 480 7731

Ämnen


Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Kontakter

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact

Caroline Tull

Presskontakt Presskontakt 0761467436

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden