Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grönstedts Noël 2014 XO – årets julcognac är fruktig med inslag av marmelad, fikon och passionsfrukt

För nionde året i rad lanseras årets julcognac, Grönstedts Noël 2014 XO. Årets upplaga är skapad av Master Blender David Croizet och resultatet är en sammetslen och fruktig cognac med inslag av marmelad, fikon och passionsfrukt. Klassiska franska sötsaker har fungerat som smakinspiration till Grönstedts Noël 2014 XO, som likt tidigare utgåvor kommer från distrikten Grande och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois.

Årets julcognac är skapad av Master Blender David Croizet, som sedan 2013 är ny Master Blender för Grönstedts Cognac. Hans familj har varit verksam i cognacsbranschen i generationer och själv kom han i kontakt med arbetet redan vid fem års ålder, då han besökte sin farfar i destilleriet. Idag arbetar han med att upprätthålla det hantverk och den kvalitet som Grönstedts står för – att förvalta Grönstedts arv.

Resultatet av Davids arbete med årets julcognac är Grönstedts Noël 2014 XO, som kännetecknas av intensivt fruktiga smaker som marmelad, fikon och passionsfrukt. Smaken är sammetslen med fina och komplexa ektoner. I smakbilden finns även överraskande inslag av äppelpaj, kanel och vanilj.  

– Fjolårets julcognac var fylligt kryddig med toner av rostade mandlar och choklad. Grönstedts Noël 2014 XO har också söta toner som för tankarna till julens sötsaker men är mer fruktintensiv till sin karaktär. Den franska julens godsaker såsom fransk nougat, fruktkaka och choklad har inspirerat till årets julcognac. Jag rekommenderar alla att avnjuta Grönstedts Noël 2014 XO tillsammans med en bit fransk nougat, som verkligen förhöjer smakerna, berättar David Croizet.

Årets utgåva består av upp till 30 år gammal konjak och är en blend från distrikten Grande och Petite Champagne, Borderies och Fins Bois. De olika sorterna väljs ut baserat på deras specifika smakprofiler och egenskaper. Den slutgiltiga sammansättningen förblir David Croizets hemlighet.

– Jag ser årets julcognac som en resa genom tiden. Vissa delar av årets blend är upp till 30 år gamla och genom att dofta och avnjuta Grönstedts Noël 2014 XO långsamt och utforska cognacens komplexa och rika smaker, tas du med på en fascinerande smakresa, berättar David. 

Årets julcognac avnjuts med fördel som den är eller tillsammans med kaffe och julens sötsaker. Med sin sötma och intensivt rika fruktighet har Grönstedts Noël 2014 XO en tilltalande karaktär som bör falla etablerade cognacsdrickare såväl som noviser i smaken.

Grönstedts Noël 2014 XO lanseras den 5 december i Systembolagets exklusiva sortiment och priset är 399 kr för en flaska om 500 ml. Grönstedts Noël 2014 XO produceras i en begränsad upplaga på 3 900 flaskor och har artikelnummer 40422-02.

 

För mer information vänligen kontakta:
Anna Möller, Altia Sweden AB, tel: 0703-05 85 40, e-post: anna.moller@altiacorporation.com
My Morinder, Jung, tel: 0704-98 14 62, e-post: my.morinder@jungrelations.com

 


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

Relaterat innehåll

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden