Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fleur de Vignoble från Picpoul de Pinet - välj vin från Picpoul de Pinet till sommarens fisk och skaldjur!

Vinlandet Frankrike har sedan länge försett världen med fantastiska viner men få känner till vad appellationen Picpoul de Pinet har att erbjuda. Fleur de Vignoble är tillverkat på 100 procent picpoul och är ett klassiskt skaldjursvin. Perfekt till sommaren med sina lätta fisk- och skaldjursrätter.

Druvorna till vinnyheten Fleur de Vignoble kommer från vingårdar i appellationen Picpoul de Pinet, ett område som ända sedan antiken varit känt för sina vita viner. Appellationen ligger i området Languedoc i södra Frankrike, där landet möter Medelhavet. Vingårdarna i appellationen uppgår till 1400 hektar runt lagunen Thau väster om Medelhavsgolfen och bildar en triangel som avgränsas av orterna Agde, Pézenas och Sète.

Har havsbriserna att tacka
Klimatet är typiskt för Medelhavet med liten nederbörd (ca 600 mm/år), milda vintrar och torra somrar. Närheten till havet bidrar till att minimera stora temperaturförändringar och havsbrisarna hjälper till att hålla nere dagstemperaturen. Den vita picpoul-druvan tenderar att mogna sent och druvorna växer i lösa klasar, är ovala till sin form och trillar lätt av vinrankorna. Förr i tiden var en vanlig syn att se lådor placerade under vinrankorna för att fånga de fallande druvorna. För att behålla så mycket fruktaromer som möjligt i druvorna skördas de på natten då temperaturen är lägre. Musten får sedan jäsa på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål.

Klassisk kombination och ett lätt val
Picpoul ger vin som är utmärkt till fisk och skaldjur, framförallt musslor och ostron. Fleur de Vignoble är ett klassiskt fisk- och skaldjursvin men passar även mycket väl som en aptitretande apéritif. Vinet bör avnjutas ungt och svalt, mellan 8-10 grader.

När jag besökte vinmakaren bakom Fleur de Vignoble och fick prova vinet tillsammans med den lokala maten, slogs jag än en gång av hur otroligt bra vin från regionen matchar fisk och skaldjur. Det är inte svårt att förstå att det fortfarande är fransmännens självklara val av vin till dessa måltider och det känns kul att kunna erbjuda svenskarna det lagom till sommaren, säger Stefan Olmås, Wine Development & Sourcing Manager på Altia.

Fleur de Vignoble Picpoul de Pinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment från den 1 juni.

 • Odlingsområde:
  FRANKRIKE Languedoc, Picpoul de Pinet
 • Jordmån/jordart:
  Lera och kalksten
 • Druvsorter:
  100 % Picpoul
 • Lagring:
  På jästfällningen (sur lie) en tid innan buteljering
 • Producent:
  Vignerons de Florensac
 • Artikelnr:
  2161
 • Pris:
  79:-

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Altia Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Altia Plc i Finland. Altia Plc är ett företag som producerar, distribuerar, marknadsför och säljer alkoholhaltiga drycker i Norden och de baltiska länderna. Altia Plc:s egna varumärken inkluderar bl.a. Blossa, Grönstedts, Koskenkorva, O.P. Anderson, Explorer och Chill Out. Företaget representerar också andra internationella kvalitetsvarumärken från hela världen.  www.altiacorporation.com

Kontakter

Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden