Gå direkt till innehåll
Donut-tårta med Fireball
Donut-tårta med Fireball

Pressmeddelande -

Fireball sätter smak på Donutdagen

National Donut Day i USA firas årligen under den första fredagen i juni. Det sker till minne av kvinnorna som delade ut munkar till soldater under första världskriget. Inför årets dag 3 juni har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en donuttårta med smak av kanellikören Fireball.

National Donut Day uppstod 1938 genom en insamling till Chicagos Frälsningsarmé. De ville hylla kvinnorna från Frälsningsarmén i USA som reste till Frankrike under första världskriget och serverade kaffe och munkar till soldaterna. Fenomenet uppstod även under andra världskriget tack vare det amerikanska Röda Korset. Inför årets firande av donutdagen har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en tårta med munkar smaksatta av Fireball.

– Med sin kryddighet och hetta från kanel och ingefära är Fireball en lika oväntad som god smaksättare i amerikanska maträtter och bakverk, säger Marcus Pedersen, Senior Brand Manager på Anora. Det gäller inte minst i donuts där Fireball ger
en kick som lyfter smakerna till en ny nivå.

Whiskylikören Fireball skapades under 1980-talet och har sedan dess blivit en global succé som både shot och drinkingrediens. I ett samarbete mellan Fireball och svenska matkreatörer smaksätter Fireball både maträtter och bakverk med inspiration av amerikanska högtider.

Cecilia H. Larssons instagramkonto: @homemade_by_cecilia

DONUT-TÅRTA

Tårtbotten:
50 g smör
1/2 dl mjölk
1/2 dl Fireball
3 ägg
225 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
160 g vetemjöl
40 g potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och fireball.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr.
6. Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.

Fyllning:
1/2-1 dl Fireball att pensla bottnarna med
Hallonsylt

Frosting: I och runtom tårtan
125 g smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
1 tsk vaniljsocker
300 g cream cheese

1. Vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, ca 5 minuter. (Jag vispade med vingen till assistenten)
2. Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till.
3. Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.

Donuts:
25 g jäst
75 g smör mjölk
3,5 dl mjölk
1/2 dl Fireball
1½ dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
13 dl vetemjöl (780 g)
1 liter olja till fritering
Strösocker att doppa munkarna i

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.
4. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).
6. Fritera 2-3 munkar i taget, ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Till montering av tårtan:
Fireball
Färska hallon
Kolasås
Maränger

1. Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, ca 1/2 cm tjockt.
2. Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan.
3. Dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.

För mer information kontakta:
Marcus Pedersen, Senior Brand Manager Anora AB
Mail: marcus.pedersen@anora.com

Ämnen


Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Presskontakt

Monica Myrvold

Presskontakt Digital Marketing Manager +46 (0) 70 201 99 20
Tove Wredler Wennström

Tove Wredler Wennström

Presskontakt Content Manager folk o folk +46 (0) 70 289 08 42
Mikaela Lundén

Mikaela Lundén

Presskontakt Commercial Coordinator Spirits Sweden Press contact +46 73 088 92 52
Elin Nävemark

Elin Nävemark

Presskontakt Marketing Coordinator Wine Sweden +46761188969

folk o folk

Anora Group är ett ledande företag inom vin- och sprit i Norden och en global föregångare inom hållbarhet. Deras marknadsledande portfölj består av egna ikoniska nordiska varumärken samt ett brett utbud av internationella vin- och spritvarumärken. Anora Group exporterar till över 30 marknader globalt. Företaget inkluderar även Anora industry- och logistikföretaget Vectura. År 2020 var Anoras sammanlagda nettoomsättning 6,4 miljarder kronor och företaget sysselsätter cirka 1100 anställda. Anora Groups aktier är noterade på Nasdaq Helsinki och Euronext Oslo.

www.anora.com

Anora Sweden
Sandhamnsgatan 63
115 28 Stockholm
Sweden