Blogginlägg -
Ugnsbakad torsk i perfekt harmoni med ljuvligt orange vin – en smakfull och elegant upplevelse!
Semente Avesso Orange är ett orangevin som passar utmärkt till lite fetare fiskrätter tack vare sin aromatiska karaktär och lätta strävhet. Vi har därför valt att matcha vinet med ett krämigt recept på ugnsbakad tork med rökig potatisstomp och citronvinägrett:
Räcker till: 4 pers
Tillagningstid: 40 min
Ugnsbakad torsk
600 g torsk
2 msk smör
Salt
Peppar
Börja med att dela fisken, lägg på en smörad plåt och salta. Toppa med lite smör och baka i ugn på 150° i 15 min eller tills innertemperaturen är 50 grader.
Rökig stomp
500 g potatis
1 st scharlottenlök
1 st böckling
2 dl grädde
1 dl olivolja
1 msk smör
Koka potatisen, hacka schalottenlöken och rensa den rökta fisken. Mosa allt tillsammans med grädde, olivolja och smör till en härlig stomp. Smaka av med salt och peppar.
Citronvinägrett
3 msk kapris
1 st schalottenlök finhackad
1 dl gröna oliver delade
1 citron
1 knippe gräslök
1 dl hackad persilja
½ st finhackad jalapeño
Riv citronskalet, filea den och pressa ur saften. Lägg sedan allt i en bunke och blanda med allt annat, smaka av med salt och peppar. Garnera med dill och krasse, sedan är det färdigt att servera. Njut!