Blogginlägg -
TAPAS á la Sangria de la playa!
Lagom till försommaren släpps nyheten Sangria de la Playa, en elegant röd sangria som är lika god precis som den är som att blanda i förfriskande drinkar. Varför inte göra som spanjorerna och ställa fram några tapas på bordet? Servera sangria till, vackert upphälld i en glaskaraff med apelsinskivor, äppelklyftor, jordgubbar och massor av is. Vi har tagit fram recept på smakrik Salmorejo (spansk kall tomatsoppa) och den ”vita gazpachon” Ajo blanco, som passar utmärk till Sangria de la Playa. Det kan också vara gott med sotade spritärtor och en smakrik chorizoröra tillsammans med lite bröd.
Chorizo à la cidre
Chorizo à la cidre är en härlig tapasrätt med chorizokorv i en härligt syrlig och söt marinad/sky gjod på cider. Välj gärna en chorizo med hög kötthalt.
5 st chorizo
2 dl torr cider
Skär korvarna i 1–2 cm tjocka skivor. Lägg i en liten kastrull, tillsätt cidern och koka på medelvärme tills cidern har reducerat ner till en sirapsliknade konsistens. Lägg upp i en skål.
Sotade spritärtor
Sotade spritärtor med ost och mandlar kompletterar tapasbordet med härlig sälta och fräscha gröna toner.
200 g spritärtor
50 g Manchego
2 msk finhackad gräslök
1 näve rostade mandlar, hackade
Salt
Peppar
Olivolja
Grilla ärtorna så varmt som möjligt i 30 sek, blanda med mandlar, gräslök, salt, peppar och olivolja. Riv över Manchego ost. Lägg upp i en skål.
Ajo Blanco – Vit kall soppa
En vit och underbar kall soppa som passar perfekt en varm sommardag i trädgården eller på stranden. Grilla eller rosta lite rustikt vitt surdegsbröd och doppa i soppan. Mums!
150 g skållad mandel
50 g surdegsbröd utan kant
1 st vitlöksklyfta
3 msk sherryvinäger
1 Näve gröna vindruvor
300 g vatten
125 g olivolja
1 näve isbitar
Salt
Blanda allt utom isen kvällen innan. Låt stå i 12 timmar och mixa sedan allt slätt, tillsätt isen och mixa slätt igen. Smaka av med salt. Servera soppan med olivolja och halvtorkade eller skivade färska vindruvor. Serveras kall med grillat eller rostat bröd till.
Torkade vindruvor
Skala vindruvor, blanda med lite olivolja, sprid ut på en plåt och låt torka i 1timme i ugnen på 140°. Ta ut och låt svalna.
Salmorejo – Röd kall soppa
En kall röd och god tomatsoppa med lite sting, går snabbt att göra till tapasbordet eller utflykten. Servera med grillat eller rostat rustikt surdegsbröd.
3 st tomater
50 g surdegsbröd utan kant
1 st vitlöksklyfta
3 msk sherryvinäger
2 tsk tabasco
1 näve isbitar
125 g olivolja
Salt
Peppar
Skålla tomaterna i kokande vatten och kyl i isbad. Mixa allt utom olivolja och hälften av isbitarna till en slät smet. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle och varva med resterande isbitar. Mixa igen till en slät smet. Kyl direkt. Serveras kall med grillat eller rostat bröd till.