Blogginlägg -
Sommar, sol och Stugröd, såklart!
Inför den stundande sommaren lanseras nu Stugröd, ett smakrikt och ekologiskt rött vin som andas kontemplation, sol och semester. Vinet är en hyllning till något av det mest svenska vi har; den röda stugan med vita knutar. När det gäller matkombinationer är svensk husmanskost utomordentliga sällskap, men framför allt är det ett perfekt val till sommarens alla grillkvällar med nära och kära.
Caroline i köket har komponerat ihop ett grillrecept som passar utmärkt till Stugröd, där hon bjuder på grillspett och krämig dillpotatis med saltgurka:
Grillspett är alltid lika praktiskt att lägga på grillen, oavsett om man blir många eller väljer att grilla lite enklare på picknicken. Även en god potatissallad hör till det latsköna sommarköket: den här är fylld av svensk smak och har en krämig dressing vilket gör att ingen extra sås behövs. För att matcha den svenska sommarkänslan och enkelheten passar vinet Stugröd alldeles ypperligt: ett smakrikt och ekologiskt rött vin som andas kontemplation, sol och semester. Och den praktiska bag- in- boxen gör det lätt att ta med sig vinet till huset på landet, såväl som på det stundande utehänget. Stugröd bag-in-box, har artikelnummer 53059 och kostar 199 kr för 3000 ml.
4 portioner
600 g nötkött, t ex entrecôte/ryggbiff eller fläskkarré
150–200 g rökt sidfläsk i bit eller valfri korv
salt
Nymald peppar
Grillspett
Potatissallad
Ca 800 g kokt kall färskpotatis
1 liten hackad rödlök
1 dl hackad gräslök
4 hela saltgurkor i stavar
Ca 7 dl löst packad babyspenat
Dressing
2 äggulor
1 tsk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk grov skånsk senap
4 ansjovisfiléer
1 ½ dl hackad dill
1 ½ dl rapsolja
2 msk vatten
salt
nymald vitpeppar
1. Grillspett: Skär kött och fläsk eller korv i mindre bitar. Varva valfria ingredienser på spett. Om grillspett av trä används blötlägg dem i kallt vatten en stund, då bränner de inte så lätt.
2. Grilla spetten hastigt runtom. Nötkött får gärna ha en rå kärna i mitten, men fläskköttet ska vara precis genomstekt. Krydda med salt och peppar.
3. Sallad: Börja med dressingen. Mixa äggulor, citron, vitlök, senap, ansjovis och dill med mixerstav i en hög smal skål.
4. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och smaka av med salt och peppar.
5. Skär potatisen i bitar och blanda med dressingen. Vänd ner rödlök, gräslök, gurka och spenat strax före servering.