Blogginlägg -
3 utvalda recept till våra BiB-toppsäljare!
Citrus bakad lax, råstekt blomkål & kålsallad med nötter och frön
4 personer, 35 min
Lax:
- 600 g Lax
- 1 st lime
- 1 st citron
- 1 st mandarin
- 1 msk olivolja
Sätt på ugnen 150°
Riv skalet på alla citrusfrukter i en skål. Tillsätt en matsked olivolja och pensla fisken med citrusoljan samt salta peppra. Baka i ugnen i 20 min eller tills fisken är 50 grader i innetemperatur.
Blomkål:
- 1 st blomkålshuvud
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
Plocka ner blomkålen i mindre buketter. Hacka vitlöken och stek vitlök och blomkål på medelvärme tills blomkålen mjuknat lite och är gyllenbrun.
Grönkålsallad:
- 250 gram grönkål
- 1 msk tahinipasta
- ½ st vitlöksklyfta
- Saften av ½ citron
- 2 msk olivolja
Plocka och skölj grönkålen; ta bort de grova stjälkarna, och strimla sedan i mindre bitar. Till dressingen - mixa tahinipasta, vitlök, citronsaft, olivolja till en sås. Ringla över grönkålen och blanda om.
Nöt-och fröblandning:
Ett par matskedar av följande nötter och frön:
- Mandlar
- Pumpafrön
- Sesamfrön
- Hasselnötter
- Valnötter
- 2 nypor salt
- 1 nypa five spice
Rosta alla nötter och frön i en panna till de får gyllene färg. Tillsätt salt och five spicekrydda efter behag.
Hamburgare med rödvinskaramelliserad lök
4 personer, 20 min
Du behöver:
- 500 g högrevsfärs
- 4 st Brioche hamburgerbröd
- 4 st skivor cheddarost
- 1 huvud ekbladsallad
- 1 st silverlök
Karamelliserad lök:
- 2 st gula lökar
- 1 msk socker
- 1 dl rött vin, t.ex CHILL OUT Cabernet Sauvignon
- ½ dl balsamvinäger
- 1 msk smör
Skala och skiva löken tunt. Svetta löken i en kastrull påmedeltemperatur. Tillsätt socker. När sockret blivit brunt, tillsätt vinet och reducera (koka ner) till hälften. Tillsätt sedan vinägern och koka till löken absorberat vätskan.
Forma färsen till 4 st hamburgare, salta och peppra dem. Skiva silverlöken supertunt, plocka skölj salladen. Stek eller grilla hamburgarna på medelvärme tills hamburgarna har 52° grader i innertemperatur.
Lägg på löken och sen osten och vila i 3 min, stek bröden i pannan som du stekt hamburgarna i tills de är gyllenbruna. Montera hamburgarna med sallad, kött, ost och lök och överst - en matsked av den kokta, karamelliserade löken.
CHILL OUT Cabernet Shiraz Rosé
Fisk taco med avokado, silverlök & koriander
4 personer, 60 min
Fisk:
- MSC-märkt torsk 500 g
- 1 ½ dl saft av färsk lime
- 1/2 msk socker
- 1 st rödlök
- 1 st röd chili
- 1/2 tsk salt
Avokadokräm:
- 1 st avokado
- 2 msk japansk majo (sk Kewpie)
- 1 msk risvinäger
Övriga tillbehör:
- 1/2 Rödkålshuvud
- 1st knippe rädisor
- 1 kruka koriander
- 8 st små vetetortillas
Skiva lök och chili. Häll på limesaft och socker - blanda tills det löser sig: Skär fisken i 2 cm stora kuber och lägg i marinaden. Ställ i kylen i en timme för ”tillagning”.
Mosa avokadon med en gaffel, tillsätt risvinäger till blandningen är slät. Tillsätt japansk majonnäs, sk Kewpie majonnäs, och blanda jämnt.
Servera i varma, små tacobröd (majs eller vete) med vad du gillar!
Förslag: tunt skivad rödkål samt tunt skivade rädisor och mycket koriander på små vetetortillas.
CHILLOUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen. Sedan starten 2002 har CHILL OUT varit framstående i sitt hållbarhetsarbete och satsat på innovationer med minsta möjliga klimatavtryck.
anora.folkofolk.se/chill-out @chilloutviner
Recept och foto: Danger Österlin
För produktprover och bilder, kontakta Gastro PR och Elina Gregor, press@gastropr.se.