2021-10-22 06:04Pressmeddelande

Ny Pinot Noir från en av Chiles bästa vinmakare

Nu lanseras en riktig bra Pinot Noir från Leyda-dalen i Chile i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Viña Leyda - en banbrytande vingård i dalen med samma namn och som kan skryta med unika mikro-terroirer bara 4 km från stilla havet - och dess unika viner har äntligen nått de svenska konsumenterna. De senaste årgångarna, skapade av den internationellt erkända vinmakaren Viviana Navarrete, har rönt stora framgångar världen över. Viña Leydas viner kännetecknas bland annat av intensitet och komplexitet och en mycket ursprungstypisk stil.

Viña Leyda är en unik plats på grund av sitt mycket speciella klimat: den har kall, fuktig luft tack vare vindar från stilla havet, med ursprung i Humboldtströmmen. Leyda-dalen har uttalade årstider under hela året med torra somrar, kalla vintrar och en genomsnittlig årstemperatur på 14,2 ° C, men drabbas aldrig av frost, vilket möjliggör en mycket balanserad skörd.

Dess topografi består av mjuka kullar som är kända för sina granitjordar - kompakt granit och i vissa områden kalciumkarbonat med lutningsgradienter på upp till 30 grader. Lerjordstrukturer i sin tur ger frukten struktur och koncentration.

En av de utmärkande egenskaperna är en låg termisk variation från dag till natt. Detta möjliggör långsam mognad av druvorna, vilket förstärker både aromer och smak. Detta är en viktig förutsättning för att producera högkvalitativa vinsorter som till exempel Pinot Noir.

Som ett resultat av dalens unika förhållanden har Leyda varit en ursprungsbeteckning (DO) i över 20 år och är för närvarande känd som en av de mest eftertraktade regionerna för chilensk vinodling och Chiles mest hyllade kustregion.

-Den här dalen är en extraordinär region på grund av dess närhet till havet och låga temperaturer under växtsäsongen. Vår LOT 21 Pinot Noir återspeglar väl egenskaperna på denna plats, med körsbär, röda vinbär och hallontoner. Utöver det, subtila jordnära toner i eftersmaken, säger Viviana Navarrete, som av Tim Atkin MW har utsetts till den bästa vinmakaren i Chile 2020. Leyda LOT är gårdens mest ikoniska vin och produceras i mycket begränsad mängd de år som tillåter vinmakaren att göra ett extraordinärt vin.

I samarbete med sin lokala partner, Anora, lanserar Viña Leyda nu en exklusiv listning av LOT Pinot Noir 2018. Totalt finns 600 flaskor vilka finns i utvalda Systembolagsbutiker samt som beställningsvara från och med den 28 september. Artikelnummer på Systembolaget är 93921 och priset är 269 kr.

Produktblad för Leyda Lot 21 Pinot Noir

För mer information, vänligen kontakta:
Ludvig Mörnesten, Brand Manager på Anora
ludvig.mornesten@anora.com
070 633 66 46


Om folk o folk

På folk o folk har vi samlat alla produkter från Anora Sweden och kan erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontaktpersoner

Malin Ollas
Marketing Coordinator
Malin Ollas

Relaterad media