2021-08-26 06:15Pressmeddelande

Kräftor kräva dessa drycker - tre utsökta svenska snapsar till kräftskivan

Hösten närmar sig med stormsteg. Det bästa med årstiden är för många kombinationen kräftor och snaps, två delikatesser som trivs utmärkt i varandras sällskap. Akvavit är det kryddade brännvinet som är en stor del av Nordens dryckesarv med anor sedan 1800-talet och är idag ett lika vanligt inslag på kräftkalaset som kräftan själv.

Kräftor förknippades länge med överklassen som åt dem för att ta farväl av sommaren och välkomna hösten. Sedan mitten av 1900-talet är det mer folkligt att äta kräftor och fenomenet kräftskiva har hittat in i var svensks hem. Idag är det en av de allra svenskaste mattraditionerna. Albert Engströms välkända uttryck ”kräftor kräva dessa drycker” användes 1922 som motpropaganda när det var på tal att införa alkoholförbud i Sverige. Inget stopp av rusdrycker infördes, och idag är nubben ett stående inslag på de flesta kräftskivor i vårt avlånga land.

Vilken snaps passar då bäst till kräftorna och de andra rätterna på kräftfesten? Här kommer tre ursvenska och förträffliga nubbar som gifter sig väl med kräftorna och dess tillbehör samt sätter extra färg på tillställningen. O.P. Anderson Klar är en ekologisk akvavit med mycket kryddiga karaktärer som dillfrö, kummin och anis ihop med uppfriskande citrustoner och en fläkt av fänkål. Krondillen i kräftlagen i kombination med dillfröna i akvaviten skapar en ljuvlig smakförening.

Läckö Slottsaquavit är även den en klockren partner till de röda godbitarna. Läckö slottsaquavit var världens första ekologiska spritprodukt när den skapades i slutet av 1990-talet. Smaken är rund och mjuk med tydlig karaktär av dillfrö samt inslag av kummin, fänkål och koriander. Den är ett mindre kryddigt alternativ än O.P. Klar men med samma tydliga dillkaraktär.

Gammal Norrlands Akvavit har den klassiska svenska akvavitblandningen som är kummin, anis och fänkål där kummin är den mest framträdande smaken. En fyllig akvavit som avrundats med Olorososherry vilket visar sig i både doft och smak. Förutom att servera Gammal Norrlands till kräftorna är den vanligt förekommande västerbottensostpajen en eminent ledsagare.

Alla tre snapsar är hantverksmässigt tillverkade vid O.P. Anderson Distillery i Matfors utanför Sundsvall, ett destilleri som även är hemvist för en rad andra välkända snapsar.

Jonas Odland som är Kryddmästare vid O.P Anderson Distillery rekommenderar att servera snapsarna rumstempererade eller lätt kylda för att bäst bevara smakerna i dem.

-Hoppa dessutom över både helorna och halvorna och smutta i stället på snapsen till kräftorna med tillbehör. Det ger dig möjligheten att njuta mer och bättre upptäcka dess olika smakkaraktärer i kombination med maten, säger Jonas.

För mer information, kontakta:
Sanna Sundin, Senior Brand Manager på Altia
sanna.sundin@altiagroup.com

O.P. Anderson Klar Aquavit
Ekologisk
Volym: 700ml
Artikelnr: 86262
Pris: 269kr

Läckö Slottsaquavit
Ekologisk
Volym: 500ml
Artikelnr: 33
Pris: 209kr

Gammal Norrlands Akvavit
Volym: 500ml
Artikelnr: 262
Pris: 229kr

Recept på urläckra minipajer med västerbottensost->


Om folk o folk

På folk o folk har vi samlat alla produkter från Altia Sweden och kan erbjuda ett av Sveriges största dryckesutbud med både välkända varumärken och spännande nyheter.

Kontaktpersoner

Malin Ollas
Marketing Coordinator
Malin Ollas